Een vitaal en artistiek 2019

2019 is alweer een paar dagen oud, wat gaat de tijd toch snel. Om te beginnen wens ik je een vitaal en artistiek jaar toe. In dit eerste blog van het nieuwe jaar is het een beetje terugblikken en vooruit kijken. Voorspelbaar maar dat is ook wel weer lekker voor een keer.

Een nieuw design voor Kunstblijfteenraadsel. Dat is toch wel de gebeurtenis van 2018 voor dit blog. Het ontwerp is van Lotte Schröder. We hebben het samen gebouwd. Met plezier denk ik terug aan de samenwerking en het design is nog steeds heel mooi!

Hieronder een lijstje met de elf meest bekeken blogs van 2018. Is er een trend te bespeuren?

Bas de Wit – Close, but no cigar – polyester, pigments
 1. Bas de Wit – Gerhard Hofland Gallery.
 2. Is kunst saai?
 3. Emiel Zeno – Lane – P////AKT.
 4. This Art Fair 2018.
 5. de Ateliers – Good Morning Midnight – offspring 2018.
 6. Destination Unknown 3 – Venlo.
 7. Kunst aan de Schinkel – 2018.
 8. HKU graduationshow 2018.
 9. Laura Jatkowski – Gaffa hält das Selbst zusammen (Billytown).
 10. Young Utrecht Delight – galerie Sanaa.
 11. ArtistFirst!

Bovenaan staat de solo van Bas de Wit bij Gerard Hofland. Het is een van mijn favoriete exposities van 2018. Een kunstenaar die de kunstwereld met ironie beschouwt. Op de tweede plaats ‘Is kunst saai’. Een blog over de eindexamenshow van de St. Joost academie, met hun musical ‘C-Section’. Ik weet nog hoe ongemakkelijk ik me voelde in die kakofonie van rond rennende kunstenaars. De show was een vrolijke maar kritische kijk op de kunstwereld zelf. Ook in het werk Laura Jatkowski gaan ernst en humor innig samen. Het blog staat op de negende plaats. Relativeren, dingen niet te serieus maken. Het is mijn leidmotief. Zou dat de reden zijn van de hoge noteringen? Of is het gewoon de betere verspreiding via Facebook?

Musical C-Section tijdens Graduation show St. Joost Breda.
Laura Jatkowsi – Gaffa hält das Selbst zusammen.

Persoonlijk enthousiasme of Facebook? Laat ik met de eerste beginnen. Blogs schrijven is heerlijk. De worsteling is altijd tussen een journalistiek stuk of schrijven van uit het hart dan wel emotie. Bij de laatste ligt wel mijn kracht maar ja in ieder mens klopt een ander hart. Een meer feitelijke beschrijving geeft informatie waar de lezer iets mee kan. (Zet ik die expositie op mijn lijstje of niet…) Ik ben er nog niet helemaal uit of eigenlijk helemaal niet. Wel heb ik het plan om vaker op een enkel werk te reageren. Het is dan de kern van een expositieverslag.

Dan nog over Facebook. Het sociale netwerk genereert verreweg de meeste hits Ruim 60 procent van het verkeer naar Kunstblijfteenraadsel komt van Facebook. Het bedrijf heeft in 2018 nogal onder vuur gelegen. Het ging dan om zaken als privacy en diefstal – en verkoop van persoonlijke data. Zelf zie ik het niet zo zwart/wit. Sociale netwerken hebben de toekomst en ik zie nog wel een tijd voor ogen waarin een Facebook een community geleid bedrijf is. De community bepaalt wat er met de advertentie inkomsten gebeurd en je bent baas over je eigen data. Tot die tijd moeten we maar leven met het Facebook van nu. Commercieel of idealistisch? Delen is in beide gevallen heel belangrijk. Het inspireert mensen het verslag te lezen. Dus als je een van mijn blogs de moeite waard vindt, overweeg dan om hem te delen. Als je het doet zullen ik en alle kunstenaars die daardoor aandacht krijgen je dankbaar zijn.

Benine du Toit
Benine du Toit – galerie Sanaa – expositie Utrecht Young Delight.
(Galerie Sanaa is nog de enige commerciële galerie die moedig stand houdt met een modern programma. Goed gedaan Berthe Schoonman.)

Links
Alle blogs op kunstblijfteenraadsel van 2018.

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.