Maastricht Institute of Arts – eindexamenpresentaties – 2021

Een kunstacademie moet geen statement willen maken met een gewaagde eindexamenpresentatie. Het statement moet je terugzien in de kwaliteit van het werk van de afstuderende studenten. Dat doet het Maastricht Institute of Arts heel goed. De show is goed voorbereid. Welk werk van welke student is, is altijd eenvoudig te vinden en er is vrijwel altijd een korte inleiding op het werk te lezen. Het is misschien een beetje schools en dat kan irriteren. De eindexamenpresentaties zijn echter het eerste moment waarop de beginnende kunstenaar zich aan de buitenwereld kan presenteren. Die kans moet je niet verwateren met moeten uitzoeken wie welk werk gemaakt heeft.

Een goede academie levert goede kunstenaars af. Dat moet je kunnen terugzien in het werk. De kunstacademie van Maastricht geeft me dat vertrouwen. De begeleiding is strak zonder de vrijheid van de studenten in te perken. De presentaties van de kersverse kunstenaars zijn de moeite waard. Het is op geen enkele manier een garantie dat je het gaat maken in de kunstwereld. Het is wel een bagage die je je leven meeneemt en nog lang tot steun kan zijn.

Hieronder een fotoverslag van de eindexamenpresentatie (The beginning show 2021) die ik vrijdag 2 juli heb bezocht. De eindexamen presentatie is inmiddels afgelopen.


(Klik op de afbeelding voor een volledig en groter formaat. Je kunt dan ook in een carrousel door de foto’s swipen)