SBK Sprouts 2021

Dit jaar voor de zevende keer wordt door de SBK de Sprouts expositie georganiseerd. Een selectie van twintig kunstenaars die dit jaar zijn afgestudeerd aan een Nederlandse kunstacademie. Van 6 t/m 12 oktober is het werk van de selectie te zien in Loods 6 te Amsterdam.

Het is een vrij traditionele selectie van twee – en drie dimensionaal werk. Schilderijen, fotografie, sculptuur en installaties. Werk dat je ook in de galeries kunt vinden. Vanuit de SBK met haar roots in de kunstuitleen een begrijpelijk keuze.

Tegelijkertijd worstelen de academies, die de geselecteerde kunstenaars hebben opgeleid, met de vraag welke bagage ze de kunstenaars moeten meegeven. Blijft het de rol van de kunstenaar om werk te maken dat verkocht kan worden in een galerie of op een beurs? Of is de toekomstige rol van een kunstenaar veel breder? Gaat hij een bijdrage leveren aan de grote mondiale problemen. Of nieuwe wegen zoeken om mensen op de wereld om hen heen een andere manier waar te nemen.

Voor mij als reporter is dat een dilemma. Hoe breng je verslag uit een kunstenaarspraktijk die niet zomaar in een expositie format past? Daar ligt een terrein waar ik -nog- te veel aan voorbij ga. Met dit verslag ga ik weer mee in de flow van de traditionele expositie. Gelukkig heeft de SBK een aantrekkelijke selectie gemaakt die zeker de moeite waard is te bezoeken. Op de website van de SBK is een uitvoerige (online) catalogus te vinden. Sprouts is gecombineerd met LINK. Een expositie verweven in Sprouts die het werk van een aantal ervaren kunstenaars toont.

Deelnemende kunstenaars
Jurel Bakker, Clara Berger, Maikel Deekman, Sina Dyks, Sophia Maria Favela, Wumen Ghua, Manjot Kaur, Hannah Kiefmann, Jaehyun Kim, Vivian Mac Gillavry, Luke McCowan, Jochem Mestriner, Nona Mooij, Daria Lou Nakov, Angel-Rose Oedit Doebé, Marjolijn Rijks, Bas Schippers, Hagar Schuringa, Lou-Lou van Staaveren en Tian Teng.

Links
SBK – SProuts -2021.
Catalogus Sprouts 2021.

Sprouts 2021 is nog t/m 12 oktober te zien in Loods 6 in Amsterdam.