Jan van Eyck academie – Open Studio’s – 2019

Julius Heineman

Het is voor mij altijd een van de hoogtepunten van het jaar. Het bezoek aan de Open studio dagen van de Jan van Eyck Academie. Na zo’n 3 uur trein-zitten en een wandeling van ruim 20 minuten door de fraaie stad Maastricht ben ik op het Academieplein. Hier is de academie gevestigd.

Na het in ontvangst nemen van een plattegrond, het programma en een boekje met informatie over alle kunstenaars begin ik met een Dubbele espresso en een vlaai. Je moet toch een beetje acclimatiseren tenslotte. Ik bestudeer de plattegrond. Dit keer besluit ik om in de kelder te beginnen en dan naar boven te lopen. In de studio’s werkruimtes en gangen, zullen 46 kunstenaars hun werk tonen.

Elk jaar is het dilemma. Zal ik een ‘best of’ verslag maken of elke kunstenaar aan bod laten komen? Net zoals de afgelopen jaren kies ik voor de laatste optie. Mijn blog is ook mijn persoonlijk logboek. Regelmatig bekijk ik mijn eigen reportages. Van sommige kunstenaars bekijk is hoe het ze is vergaan. Jullie kunnen het ook op die manier gebruiken. Ik wens je dan ook veel plezier met deze reportage.

Dit fraaie gedicht van Pierre Kemp lees ik elk bezoek weer met plezier.

Hieronder dus het verslag. Sommige namen ontbreken. Hoezeer ik ook mijn best doe, soms vergeet ik de naam van de kunstenaar vast te leggen. Weet je sommige namen dan hoor ik he graag. Zie fouten dan zal ik die snel veranderen. Wil je de originele foto’s voor eigen gebruik, dan kun je me mailen of via Facebook benaderen.

Links.
Jan van Eyck – Open Studio’s

Deelnemende kunstenaars:
Alexandra Phillips (US), Ana Guedes (PT), Andrea Canepa (PE/IT), Andrea Éva Györi (HU), Anna Ihle (NO), Anne Huijnen (NL), Aram Lee (KR), Artun Alaska Arasli (TR), Ben Weir (UK/IE), Chen Jhen (TW), Christopher Meerdo (US), Daniel de Paula (BR), Dasha Tsapenko (UA), De Onkruidenier (Jonmar van Vlijmen, Ronald Boer) (NL), Diego Tonus (IT), Elisa Strinna (IT), Elnaz Salehi (IR), Emma Van Roey (BE), Gabriella Marcella (GB), Georges Senga (CG), Giulio Squillacciotti (IT), Hasabie Kidanu (ET/US), Ilya Fedotov-Fedorov (RU), Joonas Hyvönen (FI), Julius Heinemann (DE), Karoline Swiezynski (DE), Katja Verheul (NL), Kristina Sedlerova (FI), Lietje Bauwens (NL), Ludovica Carbotta (IT), Lyndon Barrois Jr. (US), Maarten van der Graaff (NL), Marente van der Valk (NL), Marissa Lee Benedict (US), Marwan Moujaes (LB), Nina Glockner (DE), Quenton Miller (AU/GB), Rain Wu (TW), Rasmus Nilausen (DK), Riksa Afiaty (ID), Sean Ervan Kuhnke (US), Sepideh Zamani (IR), Sofie Van der Linden (BE), Sooji Lee (KR), Sytske van Koeveringe (NL), Vera Gulikers (NL)