Gerrit Rietveld Academie Eindexamenpresentaties 2021

Performance van Qiran Xu

De Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam is de meest vrije academie in het veld. Tenminste dat is wat bij mij in herinnering blijft van mijn bezoeken aan de eindexamen presentaties. De academie doet altijd veel moeite in het geven van (op papier) informatie over het werk van studenten. Dit jaar waren het zelfs kleine posters. Tenminste bij de Fine Arts afdeling. Om ze een beetje handig mee te nemen moest je ze in vieren vouwen. Een origineel idee maar uitvinden welk werk bij welke kunstenaar hoorde was soms lastig te achterhalen. De ander afdelingen hielden het bij naamkaartjes bij het werk en soms wat extra informatie. Voor het maken van een fotoverslag wel zo handig.

Die vrijheid maakt dat je soms achter je hoofd krabt en denkt ehhh… maar het idee dat een student gekneed is door het team om een afgerond resultaat neer te zetten is er ook niet. Die vrijheid het is natuurlijk een signatuur van de academie. Ook als student moet je er mee kunnen dealen. Als aankomend student zou daarom niet perse moeten kiezen voor de dichtstbijzijnde academie maar voor een academie waarbinnen je je senang voelt. En die -voor jouw- de juiste kaders schept om je als kunstenaar te ontwikkelen.

Na dit beschouwende uitstapje hieronder mijn fotoverslag van de eindexamenpresentaties van de Rietveld academie 2021.

(Klok op een afbeelding voor een volledige afbeelding in een groter formaat. Je komt dan in een carrousel waar je door de foto’ s kunt swipen.)