de Ateliers – Offspring 2019

Vrijdag 24 mei vond het weer plaats, de opening van het jaarlijkse evenement Offspring bij de Ateliers in Amsterdam. Het beginpunt van de nodige weken met eindexamen presentaties en ander afsluitende shows.

Een eindexamen presentatie is Offspring natuurlijk niet, eenvoudig omdat er geen examen is. Na 2 jaar in dit prachtige instituut gewerkt te hebben zwaait een groep kunstenaars af. Met een versterkt kunstenaarschap en flink wat extra bagage.

Dat wordt ‘gevierd’ middels een presentatie met werk speciaal gemaakt voor de Offspring. De kunstenaars worden daarbij begeleid door een curator. Dit jaar was dat Martin Herbert. Hij bedacht ook de titel voor het evenement dit jaar: Once a Closely Guarded Secret. Aan twee jaar van relatieve rust en afzondering is een einde gekomen. De wereld wacht…

Het is altijd een complete verrassing wat er getoond wordt. Een ding weet je zeker. Studio’s met alleen schilderwerk en sculpturen gaat het niet worden. Dit jaar waren er heel veel presentaties behoorlijk ‘off the grind’. Ik heb er geen goed Nederlands equivalent voor. Het zal voor de nodige opgetrokken wenkbrauwen hebben gezorgd of zorgen.

Kunst moet niet alleen schuren maar soms ook pijn veroorzaken in de wenkbrauwen. Dus ‘fasten your seatbelt’, hier is mijn fotoverslag.

Deelnemende kunstenaars.
Gabrielė Adomaitytė, Anders Dickson, Eulàlia Garcia Valls, Inas Halabi, Frieder Haller, Henna Hyvärinen, Rustan Söderling, Thomas Swinkels, Clémence de La Tour du Pin, Dieke Venema.

Links.
Once a Closely Guarded Secret – de Ateliers. (See the page for a list of guided tours).
Lost-painters – Once a Closely Guarded Secret.
Kunstblijfteenraadsel – Offspring 2018 – Good Morning Midnight.

(Bij de kleine afbeeldingen kunt je klikken voor een vergroting).

Henna Hyvärinen

Ganrielle Adomaityte

Eulalia Garcia Valis

Inas Halabi

Rustan Söderling

Dieke Venema

Thomas Swinkels

Clémence de la tour de Pin

Frieder Haller

Anders Dickson