Lisa Sebestikova – ‘Things it made me do’

Het is vanaf station Hoofddorp een minuut of 10 lopen. De avond valt. Links van mij kantoorgebouwen zover het oog reikt. Het licht straat overvloedig uit de ramen. Rechts in het schemerlicht oneindig laagland. De wandeling brengt me bij de ‘Batterij aan den Sloterweg’.

De Batterij is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Er is sinds kort een artist in residency gevestigd, dat beheerd word door GINDS. Gedurende drie maanden krijgt een kunstenaar de gelegenheid om er een project uit te voeren en te presenteren. Lisa Sebestikova nam als eerste haar intrek in het fort. Vandaag is de opening van de expositie van haar werk ‘Things it made me do’, dat slechts een weekeinde te zien zal zijn.

De kunstenaar is gekozen omdat ze in haar praktijk vaak reageert op het gebouw waar ze intrek in neemt. Een goede start voor de Artist in residency en het gebouw met zijn eigenaardige geschiedenis.

Terwijl ik door de expositie loop -of meer beweeg- moet ik denken aan (middeleeuwse) minstrelen. Ze vertelden spannende verhalen over allerlei gebeurtenissen. Smeuïg, aangedikt en met saillante details. Het volk luisterde ademloos. Een verademing in het monotone leven. Misschien waren die minstrelen een soort kunstenaars. De beste konden hun luisteraars vanaf de eerste seconde uren boeien.

Lisa Sebestikova - Enthybride (detail)
Enthybride (detail)

We leven nu in een heel andere tijd. Maar ook deze heeft het verhaal zijn waarde. Lisa dook niet haar atelier in om werk te maken maar bezocht het archief. Daar bestudeerde ze de geschiedenis van de Batterij en de Stelling van Amsterdam. De taal is niet haar instrument maar het beeld. Met video, geluid en sculpturen vertelt ze haar verhaal. Niet meeslepend maar beschouwend. Serieus maar met een glimlach.

Het resultaat is dat de ruimte(s), ingrepen van de kunstenaar en de kunstwerken een nieuwe eenheid vormen. Forten, met hun massive bouwstijl hebben een dominante aanwezigheid maar die is in deze expositie geheel verdwenen.

De expositie is t/m 14 januari te zien van 11 tot 18 uur in de Batterij aan den Sloterweg, Rijnlanderweg 989, 2132 ML Hoofddorp.

Lisa Sebestikova - Yalpa
Yalpa
Lisa Sebestikova - Herr Grossman
Herr Grossman

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.