Laura Jatkowski – Gaffa hält das Selbst zusammen (Billytown).

Kunst heeft me  nog nooit omvergeblazen. Daar ben ik gewoon te nuchter voor vrees ik. Je kunt het een armoede noemen of een rijkdom. Maar uiteindelijk is het wat ik ben. Het zal ook de reden zijn dat ik niet zoveel heb met de iconen van de kunst. De nachtwacht van Rembrandt, de zonnebloemen van van Gogh, het blik Campbell van Warhol. Kunst is -voor mij- beweging. Kunstenaars willen reflecteren of reageren op het tijdsgewricht waarin ze leven. En dat tijdsgewricht veranderd voortdurend.

Al enige tijd ik ik ademloos naar een video. Een sober geklede man voert een dans uit met een kruiwagen. Het is absurd zonder absurd te zijn. Is het een persiflage op de danskunst? Zo zie ik het niet. Al zal een professionele danser er met enig dedain naar kijken. Of is het een ode aan de arbeider/bouwvakker? Het zou zomaar kunnen. Als zal de gemiddelde bouwvakker zich enigszins ongemakkelijk voelen bij de video. In de choreografie komen ook geen verbluffende manoeuvres voor. Bijvoorbeeld dat de danser de kruiwagen met het wiel op zijn hoofd, op één been in de lucht houd. Maar dat betekent niet dat de dans gemakzuchtig is, allerminst.

laura-jatkowsi-2584

De video is gemaakt door Laura Jatkowski. Je kunt hem bekijken bij Billytown in de expositie ‘Be My Billy’.  Twee kale spaanplaatwanden. Een blauwe vloer met grote cementsluiers. En rechts een witte wand met een keurig onbeschilderd plintje. Een ideale locatie voor een film. Dat zal de kunstenaar gedacht hebben toen ze haar atelier in wording aanschouwde. Dat is ook wat ik zo waarder aan ‘Gaffa hält das Selbst zusammen’. Die doeltreffende eenvoud. Met wat je hebt en verder absoluut minimale middelen een video maken. De performer is geen professionele danser en de kruiwagen is niet van goud.  Want het is nu, morgen is alles anders.

Let op!: Artistrun projectspace Billytown is verhuisd. Zie het adres hieronder.

De expositie ‘Be My Billy” toont werk van Ricardo van Eyk, Manor Grunewald en Laura Jatkowski. In de Kitchen is werk te zien van Mike Moonen en Oscar Cremers.

expositie: Be My Billy 28 september t/m 10 november 2018, do, vrij, zat 12-18 uur.
locatie: Billytown, Helena van Doeverenplantsoen 3, 2512 ZB, Den Haag.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.