Destination Unknown 3 – Venlo

De middelgrote flat aan de Bisschop Hoensbroeckstraat ziet er nog best goed uit. Het staat in de naoorlogse wijk Genooi in Venlo.  Weinig graffiti, geen vuil op straat, geen dichtgetimmerde ruiten.

destination-unknown_2458
Flat aan de Bisschop Hoensbroeckstraat

Toch heeft de gemeente besloten de wijk Genooi af te breken. De kleine, gehorige woningen voldoen niet meer aan de wensen van de burgers van vandaag. Als veel naoorlogse wijken kent het periodes van bloei en verval. Rijkere burgers trokken naar grotere huizen. Migranten namen hun plaats in. Ondanks de veerkracht van de bewoners gaf dat veel problemen. Armoede en criminaliteit  zorgden voor een slechte naam.

Voor de nomadische Destination Unknown is het een ideale locatie om neer te strijken. DU biedt jonge kunstenaars de gelegenheid om hun kunnen te tonen in lege panden. Dit jaar is de derde editie dus neergestreken in Venlo. Negen kunstenaars maken site-specifiek werk in 2  winkelpanden in de genoemde flat. De groep kwam begin augustus voor het eerst bij elkaar. Daarna was er de tijd om de wijk te verkennen en werk te bedenken. Diverse avonden met lezingen, films etc. zorgden voor verdieping. Hester van Tongerlo is de drijvende kracht achter het initiatief. En begeleid ook deze editie met veel enthousiasme.

destination-unknown_lisette-schumacher_2461
Lisette Schumacher

Wat ik waardeer aan een initiatief als DU is het experimentele karakter. Een werk of installatie is nooit helemaal af. Het laat zien waar de kunstenaar op dat moment mee bezig is. De vragen, de twijfel, de oplossingen, successen maar ook wat niet goed werkt, het is allemaal aanwezig. Voor mij is dat kunst. Het is eerlijk, weerloos maar is alle van waarde niet weerloos?

Hieronder een fotoverslag van de opening. Bij de meeste kunstenaars heb ik een korte tekst geplaatst. Sommige kunstenaars heb ik niet gesproken

Kunstenaars:
Renée Verberne, Jessica Bizzoni, Lisette Schumacher, Ella Becker, Lisa Sebestikova, Annemiek Wolse, Emily van Dijk, Rebecca Niculae, Valerie van Holten.

Links.
Blog over de eerste Destination Unknown in Tilburg; Jong elan in oude huizen.
Destination Unknown 2018.
Artikel Genooi op Wikipedia.

Fotoverslag:

Valerie van Holten

Valerie van Holten ontdekte tijdens haar reizen dat bij mensen (thuis) eten bijzonder is. Je onttrekt je aan het toeristische en komt met de aard van het land in contact. Van gebieden waar ze geweest is verzamelde ze klei en zand. Van dit materiaal maakte ze borden. Het zal er ook mee te maken hebben dat Valerie erg van koken houdt.
Tijdens DU serveert ze twee keer een diner op deze borden.

destination-unknown_valerie-van-holten_2432destination-unknown_valerie-van-holten_2430Valerie van Holten

Emily van Dijk toont een video bij de ingang van pand 37. Een foto van een video maken is echter nogal onzinnig vind ik zelf.

Jessica Bizzoni

Jessici Bizzoni is afgestudeerd als designer. Het gebruik van kunstmatig licht heeft haar belangstelling. Kunstlicht wordt veel gebruikt voor het laten groeien van bloemen en voedsel. We zouden zelfs onze parken kunnen onderhouden met licht. Hoe duurzaam is het gebruik van licht in dergelijke omstandigheiden?

destination-unknown_jessica-bizzoni_2446destination-unknown_jessica-bizzoni2447destination-unknown_2449

 

Ella Becker

(Een tekening met potlood op de muur aangebracht is heel lastig te fotograferen.)

destination-unknown_ella-dekker_2439destination-unknown_ella-dekker_2435destination-unknown_2436

Rebecca Niculae

In de kelderruimte van één van de panden. Een enkele foto belicht door een spot vanuit een systeemplafond.

destination-unknown_rebecca-niculae_2451destination-unknown_rebecca-niculae_2452

Annemiek Wolse

In de video op het zeildoek geprojecteerd worden video’s van vakantiegangers getoond. Daar tussendoor hoor je een stem die vragen stelt over de motivatie van je vakantie/reis. Waarom ga je op vakantie? Voldoet het aan je verwachtingen? Rust je er van uit? Je kunt het makkelijk als kritisch ervaren maar het is onderzoekend bedoeld. Op die manier geeft het een aparte kijk op iets dat we vanzelfsprekend vinden.

destination-unknown_annemiek-van-holten_2443destination-unknown_annemiek-van-holten_2442

 

Lisa Sebestikova

Dit is site-specifiek werk pur sang. Je neemt de ruimte zoals die is en maakt kunst door materiaal weg te halen. De tegelsculpturen die zijn overgebleven lijken veel vormen/vlakken die je ziet als een kast van de muur haalt. Of op een schaduw die op de wand geworpen wordt.

destination-unknown_lisa-sebestikova_2476destination-unknown_lisa-sebestikova_2471destination-unknown_2473

Lisette Schumacher

Lisette Schumacher vond haar inspiratie in de architectuur van een naburige kerk. De ruiten van de kerk zijn willekeurig geplaatst en sommige zijn erg klein maar veelvuldig aanwezig.

destination-unknown_renee-verberne_2464destination-unknown_lisette-schumacher_2463

 

Renée Verberne

Een kelderruimte is ideaal voor Renée Verberne. Ze kan overweg met het mystieke en het natuurlijke. Gedurende destination unknowm voegt ze enkele opgenomen performances toe. Zoals bijv. de stil op de onderste foto.

destination-unknown_2466destination-unknown_2468destination-unknown_renee-verberne_2483

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.