Don’t frighten the horses – Wouter Klein Velderman – C&H gallery

PVC doek in 21 kleuren, dat is het ‘palet’ van kunstenaar Wouter Klein Velderman. Het is een forse beperking van je vrijheid. Je kunt niet mengen tot je de volmaakte kleur hebt. Een licht doorschijnende laag aanbrengen kan ook niet. Met een kwastje van 2 haren, zorgen voor de laatste toets, vergeet het maar.

wouter-klein-velderman_c-h-gallery_7596736

Het gereedschap is een schaar, een mesje en een hete-lucht blazer. Daarmee wordt de kunstenaar het pvc-doek de baas. Het resultaat is tweeledig. Het knip en snijwerk is duidelijk aanwezig. Alsook de vouwen in het doek en het werken met de hete-lucht blazer. Soms zie een klontje -gesmolten- pvc. Het gevecht met het materiaal is bijna voelbaar. Toch zijn de werken heel subtiel. Als je een tijdje, van enige afstand kijkt, vergeet je bijna dat om welk materiaal het gaat. Alsof er is geschilderd met pvc.

Vogels. Je ziet ze op de meeste werken. Een bijzondere combinatie met het rauwe PVC. In de toelichting lees je dat een oude vogelencyclopedie* de inspiratiebron is  geweest. De prachtige tekeningen, gemaakt rond 1800 zijn vertaald naar onze tijd. Industrialisatie, mechanisatie en standaardisatie hebben deze samenleving vorm gegeven. De vogels lijkt het niet uit te maken. Altijd klaar om weg te vliegen.

wouter-klein-velderman_c-h-gallery_7584480

wouter-klein-velderman_c-h-gallery_7613184

Behalve schilderijen zoals die te zien zijn in de expositie ‘Don’t frighten the horses’ bij C&H gallery in Amsterdam, maakt Wouter Klein Velderman ook installaties. Ook bij deze installaties is PVC doek meestal het hoofd materiaal. Soms gecombineerd met performances of perfomatieve acties. Met de opening van de tentoonstelling is een boek uitgegeven met een overzicht van de kunstpraktijk van Wouter tot nu toe. Het laat zien hoe de kunstenaar met zijn werk op een speelse manier reageert op het menselijk leven van vandaag.

*  ‘NEDERLANDSCHE VOGELEN’ van Cornelius Nozeman en Christiaan Sepp. ‘Nederlandsche vogelen’ is een vogelboek dat in vijf delen tussen 1770 en 1829 werd uitgegeven. Klein Velderman mocht het exemplaar inzien dat deel uitmaakt van de Artis bibliotheek in Amsterdam.

Links
Website Wouter Klein Velderman.
Toelichting C&H gallery op Don’t frighten the horses.
Wouter Klein Velderman in de Torenkamer, Kunstblijfteenraadsel.

expositie: Don’t frighten the horses – Wouter Klein Velderman,
data en tijden: 8 september 2018 tot 13 oktober 2018, woensdag-zaterdag 13-18 uur,
locatie: C&H gallery, 2de Kostverlorenkade 50,  1053 SB Amsterdam.

wouter-klein-velderman_c-h-gallery_7602048

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.