ArtistFirst!

artistfirst-logo

Het galeriemodel wringt. Bezoekersaantallen lopen terug. Kunstliefhebbers gaan liever naar beurzen waar ze veel kunst in een keer kunnen zien. De zelfstandige galerie lijkt niet goed meer te passen in de samenleving van vandaag.  Daarom worden er diverse initiatieven ontplooit om het isolement van de galerie te doorbreken. Het Nieuw Amsterdams Pijl waar ik eerder over schreef is daar een voorbeeld van.  Of een gallery night, die al in diverse steden, op gezette tijden wordt gehouden. Condo opereert internationaal. In diverse grote steden wordt het evenement georganiseerd. Een groep galeries in de stad deelt daarbij de ruimte met  een internationale galerie (van buiten de stad) om zo een gezamenlijke (duo)expositie neer te zetten.

Een initiatief dat morgen in Amsterdam opent probeert ook de traditionele galerie een nieuwe vorm te geven. Vier galeries gaan samenwerken onder één naam ArtistFirst!. Het zijn: Dapiran Art Project Space, Francis Boeske Projects, LangArt en The Gallery Club. Ze blijven zelfstandig maar delen dezelfde expositieruimte. De kosten voor de huur worden gedeeld. Voor Francis Boeske zit de waarde vooral in het samenwerken en de meerwaarde die daar uit voorkomt. Praktisch betekent het voor elke ondernemer lagere kosten en minder expositiedruk. Dus ook minder kunstenaars die je kunt vertegenwoordigen. Dat hoeft geen nadeel te zijn. Er is meer tijd en ruimte om samen met de kunstenaar aan zijn ‘carrière’ te werken. En om nieuwe ideeën uit te ontwikkelen en neer te zetten.

Kiki Lamers - Francis Boeske Projects
Kiki Lamers – Francis Boeske Projects
Eva Spierenburg - Dapiran Art Project Space
Eva Spierenburg – Dapiran Art Project Space

Samenwerken gaat niet zomaar. Sinds het begin van het jaar is er veel overleg geweest om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Een eigen plek is belangrijk. Om te kunnen exposeren natuurlijk. Of om met kunstenaars, verzamelaars  en belangstellenden af te spreken. Individueel vrijheid is essentieel en elke galerie bepaalt zelf welke kunstenaars het gaat tonen en hoe een expositie eruit komt te zien.. Dat blijft voor de anderen een verrassing.

raquel-van-haver
RaQuel van Haver – LangArt
Bert Teunissen - The Gallery Club
Bert Teunissen – The Gallery Club

Met ArtistFirst! Introduces presenteert het nieuwe collectief zich in de Laurierstraat. In Amsterdam met veel concurrentie maar ook een enorm kunstnetwerk. Voor interessante  ontmoetingen en nieuwe mogelijkheden. Elke galerie toont een kunstenaar. Hun namen zijn: Eva SpierenburgRaQuel van HaverKiki Lamers en Fotograaf Bert Teunissen. Het is natuurlijk geen gewone opening. Bert Teunissen zal zijn boek ‘Dazzle’ presenteren en DJ Robi Reisinger verzorgt de muziek.

Opening: zaterdag 8 september 15 – 19 uur, Laurierstraat 82, Amsterdam.

Links.
NAP – Nieuw Amsterdams Pijl
Condo

expositie: ArtistFirst! Introduces, 8 t/m 22 sept 2018, do-za, 13-18 uur.
locatie: ArtistFirst! Laurierstraat 82, 1016 PP  Amsterdam.

 

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.