Outside the text – Post Nijmegen

Van Jacques Derrida is de uitspraak: “Er bestaat niets buiten tekst” (“Il n’y a pas de hors-texte”). Bestaat de wereld dan alleen uit dingen die de mens heeft benoemd? En kun je dan dingen laten ontstaan door ze te benoemen?

We kunnen een vergelijking trekken met een tovenaar. Met een tik van zijn staf kan hij dingen laten ontstaan. Meestal zijn dat dingen die we kennen. Een bloem, een vaas, een fiets, een hoed… Maar stel nu dat hij iets zou laten ontstaan dat door de mens nog niet gekend is, zouden we het dan zien?

De expositie Outside the text in Post Nijmegen gaat over deze bijzondere en fundamentele kracht van taal. Met taal kunnen we de realiteit om ons heen vormgeven en dat biedt houvast maar kan taal ook een kompas zijn naar een nieuwe wereld?

De zes kunstenaars Sadik Kwaish Alfraji, Annabelle Binnerts, Nicoline van Harskamp, Laura Jatkowski, Ana Linhares en Natalia Papaeva houden zich in hun werk bezig met taal. Niet van alle kunstenaars kan ik een verhaal vertellen maar Natalia Papaeva spreekt een taal waarvan het land niet meer bestaat. Dat werkt heel vervreemdend, bovendien bestempelen mensen haar als Chinees terwijl ze dat niet is. Laura Jatkowski boorde de letters uit grafstenen. Ze vond ze op een stapel op een begraafplaats in Berlijn en mocht die hebben (na het nodige onderhandelen). Krijgen die letters een nieuwe betekenis zonder hun ‘omhulsel’?

De aangename expositie Outside the text is nog te zien tot 24 september, ga er dus snel heen…

expositie: Outside the Text – Groeps expositie
datum/tijd: 24 juni 2023 t/m 24 september 2023; do t/m zo 12 -17 uur
kunstruimte: Post Nijmegen, Van Oldenbarneveltstraat 63‑A, 6512 AT Nijmegen


Links
Laura Jatkowski – Unvergessen – Trixie – Den Haag.
Natalia Papaeva – Ik ben – VHDG.

Post Nijmegen – Outside the text.

Laura Jatkowski
Natalia Papaeva
Nicoline van Harskamp
Sadik Kwaish Alfraji
Ana Linhares
Annabelle Binnerts

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.