Unseen 2023

Unseen is een relatief kleine beurs voor fotografie. Het vindt plaats in de Westergas. Een rond gebouw waar alweer lang geleden gas werd opgeslagen. Het ronde gebouw geeft de beurs een bijzondere en intieme sfeer. Voor een beurs met internationale status is dat best bijzonder.

Rond de beurs zijn een aantal neven evenementen georganiseerd. Er is bijvoorbeeld een Boekenmarkt voor grote en kleine uitgevers van fotoboeken. De expositie unbound waar de discipline van de fotografie flink wordt opgerekt. In de Meijburg lounge worden de 4 kandidaten die de Meijburg Art Commision heeft geselecteerd voor de Meijburg Art Price getoond Het thema was dit jaar ‘Environment’. Tot slot is er ‘The Prelude’ een serie werken van Awoiska van der Molen die in een park, in de directie omgeving van Westergas worden getoond. Ze zijn absoluut een bezoek waard.

Met fotografie heb ik een ambivalente houding. Misschien omdat het -voor mij- nogal omgeven is met glamour. Het is een een grote discipline waar drama en emotie een centrale rol spelen. Er is natuurlijk ook een hoop ellende in de wereld en dingen waar we ons oprecht zorgen over moeten maken. Misschien daarom houd ik van de kunst waar ruimte is voor een kwinkslag, zonder de realiteit uit het oog te verliezen.

Met die overweging heb ik voor mijn fotoselectie gekozen voor werk dat het drama een beetje ontloopt en waar ik een kwinkslag in kon vinden. Waarbij die kwinkslag toch gewoon serieus is. Kort nadat ik op de beurs rond kwam ik Jop Vissers Vorstenbosch tegen. Een geweldige kunstenaar die met Kers Gallery nieuw werk toonde. Precies het werk dat ik graag wilde zien. Sterk, eigenzinnig en verwarrend. Grensverleggend eigenlijk wel. En moedig van de galerie om op een prestigieuze beurs als Unseen dit werk te tonen.

Wat ik verder tegenkwam aan serieuze kwinkslagen kun je zien in het fotoverslag hieronder.

Unseen is te zien tot en met zondag 24 september 2024 in de Westergas te Amsterdam.

(Klik op een afbeelding voor een groter en oorspronkelijk formaat).

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.