Niek Hendrix – The Beginning (+ Marloes Roeper) – galerie Roger katwijk

Van Niek Hendrix is er een meesterlijke expositie te zien bij galerie Roger Katwijk die de naam ‘The Beginning’ draagt. Niek heeft het niet gelaten bij het ophangen van zijn nieuwste schilderijen. De hele galerieruimte heeft hij flink onder handen genomen. Om zo de beleving van de beelden die we maken tijdens onze waarneming en onze ervaring van kunst te bevragen. Laat ik er wat over vertellen aan de hand van twee foto’s.

Niek Hendrix

De foto hierboven heeft wat weg van een salontafel, met in een hoek wat kunstboeken. Het ‘would be’ meubel is gemaakt door Niek. Op de hoek geen boeken maar echte schilderijen. De stoelen lijken verdomd veel op de beroemde stoel van Rietveld maar dan zonder de kenmerkende kleuren. Zou je er in kunnen zitten en mag dat dan wel? Het is eigenlijk ook wel een vreemde tafel wat een kop koffie of een pen kun je er niet op kwijt…

Niek Hendrix

En dan dit schilderij, waar je een tijdje ademloos naar kun kijken. Er is een open geslagen boek op te zien. Je zou zeggen dat er dan verband is tussen de bladzijden. Maar links zie je een vrij recente datum (15 nov 1997) en rechts een middeleeuws tafereel. Dat past niet echt. De datum op de linker bladzijde is duidelijk een verwijzing naar de schilder On Kawara. Het grootste deel van zijn kunstenaarschap vervaardigde hij schilderijen met datums in een vast format. Het rechter werk is toegeschreven aan Jacopo de ‘Barbari en is geschilderd in 1495. Het is een portret van de beroemde wiskundige Luca Pacioli. In dit werk komen dus -onder de hand van Niek Hendrix- veel beelden en tijden bij elkaar. Als interessante toevoeging is waard te melden dat ik de herkomst van het rechter schilderij heb gevonden door met Google lens naar het werk te gaan zoeken.

Het begint je nu vast wel een beetje te duizelen maar we zijn er nog niet. Niek Hendrix heeft voor zijn solo expositie niet de hele galerie gebruikt (die erg lang is). Achterin bleef nog een ruimte over. Hier is een bescheiden expositie met het werk van Marloes Roeper. Met haar sobere schilderijen brengt ze de natuur die ze ziet terug tot een minimale essentie. Er is een mooi samengaan met de expositie van NIek Hendrix.

Marloes Roeper

Expositie: The Beginning – Niek Hendrix en Marloes Roeper
Datum/Tijd: 9 sept 2023 t/m 14 okt 2023, do – za 13 – 17 uur
Locatie: galerie Roger Katwijk, Prinsengracht 737, 1017 JX Amsterdam

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.