Laura Jatkowski – Unvergessen – Trixie – Den Haag

Rake kunst maken met eenvoudige ingrepen. Het is een kwaliteit die vaak tot uitdrukking komt in de kunstenaarspraktijk van Laura Jatkowski. Haar sober ingerichte solo-expositie ‘Unvergessen’ die gisteren (10 juni 2022) opende bij Trixi in Den Haag is er een goed voorbeeld van.

Op de vloer van expositieruimte staan een aantal marmeren stenen opgesteld. Ze zitten vol ronde gaten. Ergens in het midden van de zaal ligt een lange rij van ronde staven met letters aan de kopse kant. Dat is het. Na een tijdje besef je dat het grafstenen zijn waar de teksten van zijn verwijderd. Het zijn getuigen van een herinnering maar een herinnering aan wie?

Wat vergeten we en wat onthouden we? Hoe werkt dat mechanisme van vergeten en onthouden? Het zijn vragen die Laura zichzelf stelt en die ten grondslag liggen aan deze expositie. Het begint in Berlijn waar ze op een begraafplaats een stapel verwijderde grafstenen ziet liggen. Welke namen staan er op die grafstenen en verdwijnen die namen nu uit de geschiedenis?

Het koste de kunstenaar de nodige gesprekken om de stenen mee te mogen nemen van de begraafplaats (naar Nederland). Het gegeven dat de stenen door de ingrepen van de kunstenaar geanonimiseerd zouden worden gaf de doorslag. Dat is op zich ook een interessant gegeven. Respecteren we iemand, zien we haar, het of hem staan, door diens naam te wissen?

Nu, hier op een expositie in Den Haag, kijk ik naar de letters op de marmeren cilinders. Ze vormden namen van mensen die al lang overleden zijn. Misschien hebben ze, toen ze nog leefden, net als ik rondgelopen op een kunstexpositie.

Links.
Trixie – Den Haag – Unvergessen – Laura Jatkowski.

Expositie: Laura Jatkowski, ‘Unvergessen’.
Data/tijden: 10 t/m 26 juni 2022, vr-zo 13.00 tot 17.00
Locatie: Trixi, Scheldestraat 1-11, 2515 TA Den Haag.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.