
De Jan van Eyck is een bijzondere academie. De residenten verblijven er doorgaans een jaar. Een periode waarin ze zich volledig kunnen richten op hun onderzoek. Ze worden daarbij intensief begeleid. Het zijn niet alleen kunstenaars die worden geselecteerd.Schrijvers, ontwerpers, architecten, onderzoekers maken deel uit van de selectie. De natuur en ecologie nemen als onderwerp een steeds belangrijkere plek in in de presentaties. Er is binnen de academie zelf een Natuurinstituut dat de relaties tussen natuur, landbouw en de kunsten onderzoekt.
In de diverse presentaties komt dat duidelijk naar voren. Zo is er een oa. presentatie van het Traveling Farm Museum of Forgotten Skills en het collectief Undead Matter. Suzanne Bernhardt leerde zelfs het vak van molenaar in haar belangstelling voor het graan als een van de oudste voedingsmiddelen van de mens.
Hieronder een fotoverslag van wat ik zoal tegenkwam tijdens de open studio dagen van de Jan van Eyck academie (klik op de afbeelding voor een vergroting).















Residents 2022
Aleksander Johan Andreassen, Alena Kolesnikova, Alvaro Ugarte, Amauta García & David Camargo, Anais Hazo, Andrea Karch, Anna Zvyagintseva, Antye Guenther, Asma Elbadawi, Berkay Tuncay, Bryony Dunne,
Clara Jo, Daniel Frota de Abreu, Daniel Godínez Nivón, Devashish Sharma, Elia Nurvista, Gladys Zeevaarders & Sophie Johns, Hira Nabi, Iduna Paalman, Lamia Abukhadra, Lisa Sudhibhasilp,
Marine Kaiser, Nonzuzo Gxekwa, Noor Abuarafeh, Philipp Schueller, Roberta Petzoldt, Ruby Hoette,
Suzanne Bernhardt, Tiina Pyykkinen, Tomas Percival, Travelling Farm Museum of Forgotten Skills,
Undead Matter, Wim Peumans, Yannick Nuss, Yasmine Attoumane, Yin Yin Wong, Yona Lee, Zhiyuan Yang.