Willem Boel – Antwerpen Art Weekend

Met echtgenote en dochter een bezoek gebracht aan het Antwerpen Art Weekend 2022. Het was een heel gezellige dag in het zonnige Antwerpen. Misschien daardoor heb ik minder kunst gezien dan ik eigenlijk voor ogen had. Jammer? Misschien, want ik deed wel een grote ontdekking: Willem Boel. In een gelegenheidslocatie had hij samen met Ellen Pil een duo expositie.

De gelegenheidslocatie aan de leeuwerik straat hield het midden tussen een bedrijfspand een een fabriekshal, Een ideale ruimte voor Boel om eens flink uit te pakken. En dat deed hij. Er stond een fraaie installatie opgebouwd uit oude onderdelen.

Vier rode stellingen -zo noem ik ze maar even- dragen drie curieuze voorwerpen. Ze maakten in meer glorieuze tijden waarschijnlijk deel uit van een fabrieksinstallatie. Ze zijn vaal, roestig en versleten maar wel schoon. Erachter zie je een constructie met 24 grote metalen platen. Ze lijken de installatie met de fabriekshal te verbinden. Of vormen ze juist een afscherming?

Het geheel roept bij mij associaties op van een kinderkamer. Waarin het speelgoed netjes opgeruimd staat te wachten tot de kinderen er weer mee gaan spelen. maar er zullen geen kinderen komen opdagen en dat is misschien maar goed ook. Die wonderlijke rust van een opgeruimde kinderkamer die moet gewoon instandhouden.

De installatie is met grote precieze neergezet, zorgvuldig tot in elk detail. Alsof het een groots kunstwerk is, de Nachtwacht of zo. Toch zie ik ook deemoed. Alsof al die voorwerpen stilletjes weten dat hu rol is uitgespeeld. Weer komt er een beeld van speelgoed in me op. Buzz Lightyear, die in de film Toystory erachter komt dat hij geen grootse ruimtevaarder is maar gewoon speelgoed en die realiteit uiteindelijk deemoedig aanvaard.

(tekst gaat door onder de foto)

Het Antwerpen Art Weekend is alweer voorbij maar de expositie is -op afspraak- nog te zien t/m 24 juni! Adres: Leeuwerikstraat 20, 2018 Antwerpen. Informatie: DMW Gallery

Links
Willem Boel website.

Ellen Pil exposeerde samen met Willem Boel op deze locatie

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.