Eindexamenpresentaties kunstacademies 2023

De eindexamenpresentaties van de Nederlandse Kunstacademies zijn alweer een tijdje achter de rug, Het was een hele tour om zo veel mogelijk academies te bezoeken. De WDKA heb ik onder andere moeten laten schieten. Het laatste verslag heb ik kort geleden live gezet. Een mooi moment voor een terugblik.

Rein Rodemeier aan het werk tijdens de show
Rein Rodemeier aan het werk tijdens de Graduationshow van de AKI in Enschede

Na jaren van verslag doen leer je de academies wel een beetje kennen. Voor dit jaar in ieder geval geen grote verassingen. De HKU is met afstand de meest traditionele academie. De graduationshow is altijd goed verzorgd. Elke student krijgt zijn eigen white Cube om zijn werk te presenteren. Werk dat met aandacht is gemaakt. Er studeren altijd veel schilders af. Het is bijna als een klassieke kunstbeurs. Aan de ander kant van het spectrum is er de Gerrit Rietveld academie. De studenten worden erg vrij gelaten in hoe ze het werk presenteren. Soms denk je dan wel had je hier net niet wat meer aandacht aan kunnen besteden? Het is ook lastig om in een zaal die je met anderen deelt en die bepaalt geen white cube is je werk goed te presenteren. Maar de studenten veel vrijheid geven is ook een bewust beleid van de academie. De andere academies zweven ergens tussen deze twee uitersten in.

Is het een taak van een academie om een kunst-student klaar te stomen voor een galerie, of in ieder geval het maken van verkoopbaar werk? Eigenlijk is dat een heel actuele vraag. De neiging is er om te zeggen ‘natuurlijk´. Daarmee bindt je de kunstenaar stevig aan de kunsthandel. Het is die relatie die in deze tijd van grote veranderingen steeds meer onder druk staat. Veel kunstenaars houden zich bezig met actuele thema’s zoals het klimaat, het Antropoceen, kwesties rond queer zijn. Ervaringen uit het eigen leven zijn ook vaak een inspiratiebron. De dwang om verkoopbaar werk te leveren wordt daardoor steeds lastiger.

Zijn er dan geen andere wegen om met kunst geld te verdienen? Of moet je de relatie tussen geld verdienen en kunst maken helemaal lostrekken? Het is een uitgangspunt dat heel bevrijdend kan werken. Een bevrijding waardoor je misschien nieuwe wegen kunt ontdekken. Een nieuw verdienmodel misschien? Wie weet, al koppelen we kunst maken dan weer aan geld verdienen. Laten we eerst maar onze vakantie vieren. We kijken er naar uit en het kost alleen maar geld.

Een overzicht van andere (web) magazines die verslag hebben gedaan van de eindexamen presentaties.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.