AI4Artists – de Bouwput – Amsterdam

Artificial Intelligence. Het is op dit moment een zeer actueel onderwerp. De commotie rond ChatGPT is een beetje gezakt maar de inzet van AI in de werkterreinen rond content en design gaat onverminderd door.

De expositie AI4Artist in de Bouwput in Amsterdam geeft daar een goed beeld van. Op diverse schermen wordt het werk van kunstenaars getoond die AI gebruiken in hun praktijk. Gesprekken met diverse kunstenaars geeft een beeld van hoe ze AI inzetten om kunst te maken.

Cartooneske interpretatie van de Amsterdamse Grachtengordel mbv. AI door Rron Nushi
Rron Nushi

De kunstenaar Rron Nushi (insta: @rron.nushi) gebruikt een ChatGPT variant voor beelden om werk te maken. De ‘robot’ geeft hij opdrachten als: “cartoon amsterdam” om te beginnen maar verfijnt die opdracht met uitbreidingen om het beeld precies te krijgen zoals hij dat wil. De AI is dan eigenlijk zijn overmoeibare assistent.

Originele foto gemaakt van mens van achteren
Een persoon gefotografeerd ‘van achteren’. (Iga Mroziak)
Op basis van de vorige foto heeft de persoon een gezicht gekregen mbv. AI tools (Iga Mroziak)

Iga Mroziak (Insta: @iga.mroziak) fotografeert mensen van achteren en laat dan AI tools het gezicht en voorkant van de mensen genereren. Op basis van de kleren die gedragen worden en de omgeving waar de foto gemaakt is. Het zijn best schokkend goede, realistische resultaten. AL zullen we natuurlijk nooit weten hoe de gefotografeerde mensen er in het echt hebben uitzien. (De foto’s op het Instagram account van de kunstenaar zijn scherper, zie links).

Er is een video van een half uur waarin een (zieke, eenzame?) man een gesprek voert met chatrobot Alexa. Of Hoge resolutie mode foto’s met modellen, die praktisch niet van ‘echt’ te onderscheiden zijn.

Met AI gegenereerde ‘modefoto’. Maker onbekend

Peim van der Sloot (insta: @peimsloot) is de enige kunstenaar die fysiek werk heeft gemaakt. Op basis van een kort verhaal laat hij een AI robot een (realistisch) beeld generen. Dat beeld abstraheert hij en voert hij vervolgens uit met kleine ronde stickers…

Bij het zien van het werk en de verhalen van de kunstenaars was ik toch wel geschokt over de impact van AI op werk in de creatieve sector. Fotografen en illustratoren die hun baan kwijt raken omdat een AI-robot de beelden genereert maar ook de kunstenaar die AI inzet om sneller tot nieuwe, betere beelden te komen. Het is niet alleen een negatief verhaal maar de impact zal wel draconisch zijn.

Links
AI4Artists – de Bouwput – Amsterdam
@rron.nushi
@iga.mroziak
@peimsloot

exposiitie: AI4Artists
locatie: de Bouwput, FERDINAND HUYCKSTRAAT 74 — AMSTERDAM
data/tijd: 4 t/m 6 augustus 2023, tijd?: ‘s-middags tot 18 uur?

Fysiek werk op basis van door AI genereerde Beelden. (kunstenaar: Peim van der Sloot)

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.