Gerrit Rietveld Academie – Graduationshow – 2023

Expositie: graduationshow Gerrit Rietveld Academie 2023
Locatie: Gerrit Rietveld Academie – Amsterdam
periode: 5 t/m 9 juli 2023
Datum bezoek: 7 juli 2023

De vrije vogels die de kunstwereld willen betreden trekken naar de Rietveld Academie. Tenminste dat is de indruk die ik krijg als ik de jaarlijkse eindexamenpresentatie bezoek. Dit jaar is het niet anders. In de grote ruimtes tonen meerdere kunstenaars hun werk. Een plattegrondje bij de deur koppelt de werken aan een kunstenaar. Een naambordje bij het werk. Voor een reporter als ik is het een hele kluif om achteraf de werken aan en kunstenaar te koppelen. Een argeloze bezoeker die een mooi werk ziet kan ook denken: ‘Laat maar, ik ga dat niet opzoeken’.

Veel kunstenaars zijn ook niet bij hun werk aanwezig. Het is natuurlijk lastig voor de afstuderenden om voortdurend bij je werk aanwezig te zijn met een show die 8 tot 10 uur per dag duurt. Ook is het voor deze eindexamengroep een feestelijk tijd. Ik heb wel eens geluisterd naar een kunstenaar die zo brak was van een feestje, dat ik hem nauwelijks kon verstaan. Hij verontschuldigde zich.

Het hoeft geen uitleg dat de eindexamenpresentaties voor de kersverse kunstenaar de eerste keer is dat deze zijn werk aan de wereld kan tonen. De shows worden ook veelvuldig bezocht door galeriehouders en andere personen uit de kunstwereld. Zowel de afzwaaiende kunstenaar, als de academie doen er goed aan een balans te vinden tussen vrijheid voor de kunstenaar en zichtbaar zijn voor de buitenwereld.

Links
Gerrit Rietveld Academie – eindexamenpresentaties – 2023.

Hieronder mijn fotoverslag van de eindexamen presentaties 2023 van de GRA.

(Kik op de afbeelding voor een groter en volledig formaat)

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.