Art Island 2023

Dit blog gaat over Art Island 2023 maar ik begin even met de Stelling van Amsterdam. Deze verdediging-linie rond Amsterdam werd aangelegd van 1880 t/m 1920. Het concept van de stelling was dat grote delen land rond Amsterdam onder water werden gezet, zodat de vijand niet kon oprukken. Delen die niet onderwater konden worden gezet werden beschermd door forten. Het pas aangelegde Noordzeekanaal kreeg in de monding bij IJmuiden een fort, Forteiland. De hele stelling van Amsterdam staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Het Forteiland is dus wel een plek met een nationale/Amsterdamse geschiedenis. Een bijzondere plek voor een kunstbeurs ook. Dus toen vorig jaar het idee voor Art-Island (op Forteiland) ontstond was de belangstelling groot. De beurs was een succes. Helaas kon ik er geen ticket voor krijgen. Dus voor mij is het dit jaar het eerste bezoek aan de beurs. Een evenement waar ik veel interesse voor had.

Met een ferry vaar je in ruim vijf minuten van het Sluisplein in IJmuiden naar het eiland. En dan, na een paar minuten wandelen, stap je de bunkers binnen waar de soldaten bivakkeerden die Nederland moesten verdedigen. Het moet niet eenvoudig zijn geweest om hier met zovelen je verdedigende werk te doen als militair.

Het is geschiedenis geworden. De soldaten zijn al lang vertrokken. Nu hangt er kunst. De organisatoren hebben een fijne selectie van galeries weten te strikken. Vooral uit Amsterdam maar zeker ook uit andere delen van Nederland. Ook een aantal non-profit organisaties zijn vertegenwoordigd.

De vele halfronde ruimtes in de monumentale bunkers vragen om frisse kijk op het presenteren van kunst. Wanden wit sauzen (of een andere kleur) mag natuurlijk niet. Dus wat hang je op of zet je neer? Mijn indruk is dat veel galeries een meer experimentele weg zijn ingeslagen. Galerie van Gelder had een kartonnen sculptuur (raceauto) van Lee McDonald naar binnen gereden, Ron Mandos toonde werk van Atelier van Lieshout dat perfect samenging met de bunker. Langart toverde de kapel in de bunker om met een lichtsculptuur van Lin de Mol. Mieke van Schaijk liet het subtiele werk zien van Joke Robaards dat de strijd aanging met de rauwe omgeving.

Het resultaat was een beurs met een breed aanbod aan kunst. Zowel het werk dat je doorgaans op beurzen ziet maar ook meer experimentele kunst. Het is een spannende maar ook gevaarlijk combinatie. Deze editie valt het goed uit. Er is genoeg interessant werk te zien. Toch zouden meer galeries deze beurs niet alleen moet zien als een mogelijkheid tot exposure maar meer moeten doen met de bijzondere plek en/of haar geschiedenis.

Een experimenteel karakter past zeker bij een beurs op deze locatie. De organisatoren zou ik willen adviseren meer experiment te vragen van de galeries. De prijzen voor deelname zijn minder hoog dan ander beurzen, dus daar is ruimte voor. Kunstenaars die bewegen tussen muziek en kunst, soundsculpturen, lichtinstallaties. Los van de galeries kan een performance programma worden opgezet. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Het zou zomaar kunnen resulteren in een beurs waar kunst op een nieuwe manier wordt benaderd. De kunstwereld snakt ernaar.

Links
Website Art-Island.

Andere evenementen (exposities) op soortgelijke locaties:
Festival Tweetakt – fort Ruigenhoek – Beeldende Kunst.
Onder Controle.

Art Island 2023 is helaas alweer voorbij. Hieronder een beeldverslag dat ik op zaterdag 27 mei 2023 heb gemaakt.
(Klik op een afbeelding voor een groter formaat).


Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.