Onder Controle

Couzijn_van_leuwen_detail_muurschildering
Couzijn van Leeuwen – Detail van muurschildering in cel

Actuele kunst in een historisch gebouw met een bewogen geschiedenis vol van menselijke tragedie is een uitdagende combinatie. U kunt het beleven in de expositie ‘Onder controle’ die t/m 31 mei te bezichtigen is in de  voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht en welke is georganiseerd door UtrechtDownUnder en kunstenaarsvereniging Kunstliefde.

cellencomplex

Met welke van de twee zal ik beginnen? Het gebouw.  Waar het om draait  is natuurlijk het cellencomplex. Een lange gang van 2 verdiepingen met aan elke zijde cellen waarvan de zware deuren, met een klein betralied luikje, uitkomen op de vloer of de balustrade.  In elke cel aan de ene kant een roestvrijstalen sanitair blok en er tegenover een open kast voor de spaarzame benodigdheden van de gevangene. Een tafel bij het raam dat uitzicht bied op de muur, daarachter de stad, de vrijheid. Het is een rationele en efficiënte oplossing om ontspoorde burgers te controleren middels opsluiting. Verdiende loon zullen velen zeggen maar het kan ook een zoveelste fase in een weerbarstig leven welke de gevangene niet onder controle kan krijgen. Het zijn overwegingen die het interieur vanzelfsprekend oproept.

In deze krachtige, beladen constellatie van een gevangenis moet de kunst zijn plek vinden, een weerwoord hebben. Voor veel kunstenaars is het niet eenvoudig dat weerwoord te vinden. Is de kunst te zwak, of het gebouw te sterk? Is het werk van Akycha Tegelaar misschien te teer voor een gevangenis cel? Andere kunstenaars zetten een cel makkelijker naar hun hand, zoals Clara Pouderoijen die met een eenvoudige ingreep de kille cel een sprookjesachtig sfeer geeft

akycha_tegelaar.jpg_c

Clara_Pouderoijen
Clara Pouderoijen

Niet alleen in de cellen is kunst geplaatst, ook een aantal andere ruimtes binnen de gevangenis muren worden benut. Gelijk bij de entree van de expositie sta je midden in de kunst en in de kapel zijn de winnaars van de Boellaards prijs te zien. Ook is een zaal gereserveerd met vooral videopresentaties van Setup/de Controlegroep, die de mogelijkheden van apps voor zelfcontrole onderzoekt. In totaal presenteren 41 kunstenaars zich met hun reflectie op het thema ‘onder controle’. Het is een veelheid aan opvattingen, interpretaties en posities in een omgeving die ook het nodige bij je losmaakt.

De expositie lijkt daardoor zelf de controle kwijt te zijn, waardoor een duidelijke visie in de veelheid verloren is geraakt. Dat hoeft je te weerhouden van een bezoek. Nee de tijd en trek je eigen plan er is alle ruimte voor.

Expositie: Onder controle, t/m 31 mei
Locatie: Voormalige vrouwengevangenis, Wolvenplein, Utrecht.

couzijn-van-leeuwen
Couzijn van Leeuwen
carien-vugts
Carien Vugts – Wandschildering
André Pielage
André Pielage
tanja-smeets
Tanja Smeets – Winnaar Boellaardprijs 2015
entree_onder_controle
Entree expositie ‘Onder controle’

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.