Krien Clevis – Rijk der Lichten – Nieuw Dakota

Krien Clevis - LichtDom - 2011 - Duratrans
Krien Clevis – LichtDom – 2011 – Duratrans

Op dit moment is er een bijzondere expositie gaande in Art Space Nieuw Dakota op het NDSM terrein. Een solo expositie met grote foto’s van Krien Clevis, alle foto’s zijn gemaakt met een technische camera en opgesteld in lichtkasten (Duratrans). De beelden zijn daardoor levendig en je krijgt het gevoel dat je zo een scene binnen kunt stappen. Het is dan ook niet vreemd dat de kunstenaar de beleving van haar foto’s soms versterkt met geluiden, geur of andere elementen (bijvoorbeeld een ventilator die de lucht laat bewegen).

Hoewel de expositie de titel ‘Het rijk der lichten’ heeft gekregen, zou ‘het verborgene’ ook een passend thema kunnen zijn. De foto’s zijn gemaakt in schemer, duisternis of ondergrondse ruimtes. Een vijftal werken zijn gemaakt van de aanleg van de Noord / Zuid lijn onder Amsterdam. Een wereld waar dagelijks hard gewerkt wordt, maar die zich aan ons gezichtsveld ontrekt. De kunstenaar heeft dit project jarenlang gevolgd.

Bij de expositie is een uitgebreide motivatie en beschrijving te krijgen, die heb ik achteraf gelezen. De tekst wringt een beetje. De beelden zijn heel sterk en maken met jou hun eigen sfeer, al die achtergrond informatie werkt ont-toverend en dat is jammer.

Krien Clevis - Nieuw Dakota - 2015
Krien Clevis – Nieuw Dakota – 2015

Wat dat betreft zijn er nog wel wat verbeterpunten voor de inrichting van de expositie. De wanden zijn wit gelaten maar donkergrijs of zwart was waarschijnlijk mooier geweest, omdat dan het gevoel opgenomen te zijn in een mysterieuze wereld wordt versterkt.  Enkele werken hadden op de grond geplaatst kunnen worden, waardoor je nog meer in de werken wordt opgenomen. Met een paar kussens ervoor, had je al zittend, een met het beeld kunnen worden.

Behoudens mijn kanttekeningen zijn de foto’s zeker de tocht naar het NDSM terrein waard. In dit deel van Amsterdam werd vroeger veel zware arbeid verricht, het soort werk dat lijkt te verdwijnen uit ons land, behalve diep onder de grond in Amsterdam, bij de aanleg van de Noord / Zuidlijn…

Expositie: Rijk der Lichten, t/m 14 juni
Locatie:Nieuw Dakota, Ms. van Riemsdijkweg 41b

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.