Alberto Frigo – The act of stowing

Alberto Frigo Full month / Dapiran Art Projects
Alberto Frigo Full month / Dapiran Art Projects / klik voor groter formaat

Bij een bezoek aan art project space Dapiran hoef je nooit bang te zijn voor voorspelbare kunst. Uitgangspunt voor een expositie is dat kunst niet alleen visueel de moeite waard is, maar dat het ontstaansproces ook interessant is. Door die visie presenteert de galerie actuele kunst in verfrissende exposities en is daarmee een aanwinst voor de kunst in Utrecht.

De huidige expositie, die loopt tot 30 mei, toont het werk van Alberto Frigo in een solo expositie. Het is een primeur voor Nederland. Dat is een mooie prestatie van Cathelijne Dapiran, die de (kunst) projectruimte runt, want de kunstenaar heeft internationaal al een behoorlijke naam opgebouwd, met solo exposities in musea in verschillende steden.

De kern van de kunstenaarspraktijk van Frigo is lifelogging, ofwel het systematisch verzamelen van persoonlijke data. Het is een beweging die zijn oorsprong vind in de computerwetenschappen. Door de digitalisering van de maatschappij en ons persoonlijk leven en doordat elektronische instrumenten steeds kleiner en betaalbaarder worden, ontstond het idee dat we ons leven digitaal konden vastleggen.

Frigo heeft gekozen voor een manuele benadering van lifelogging, wat betekent dat hij data niet automatisch laat verzamelen, maar dat een eigen actie/handeling ten grondslag ligt aan alle vergaring van data. Op zijn website vermeld de kunstenaar 36 projecten, 36 manieren dus waarop hij zijn persoonlijke gegevens verzameld. In de expositie zijn een aantal projecten vertegenwoordigd. De nummertjes achter de projecten verwijzen naar de projecten op zijn site.

Alberto-Frigo equipment-full

Van elk voorwerp dat hij met zijn rechterhand vastpakt, maakt hij een foto, deze foto’s verwerkt hij in overzichten (zie eerste afbeelding in dit blog) (1). Hij houdt een dagboek bij (27), zijn gedachten en ideeen legt hij vast met snelle tekeningen (11), van wat hij in de wolken ziet, maakt hij computer-animaties (17) en ook verzamelt hij dingen die hij onderweg op straat vindt en maakt hier tegels van, van een soort plakplastic (8).

Als gezegd is lifelogging is niet ontstaan in het domein van de kunst. Het is dus de vraag wat een kunstenaar gaat doen met het verkregen materiaal om het kunst te laten zijn. Een wand in de ruimte is gevuld met een soort van kaarten die elk mini-foto’s bevatten van wat zijn rechterhand in een maand vasthield, bij de wand er tegenover scrolt zijn dagboek op een groot scherm langzaam voorbij, en dan zijn er nog computeranimaties van zijn wolkenfantasieën en de charmante tekeningen van zijn gedachtekronkels. Is dit kunst?  Het maakt Alberto Frigo in ieder geval wel een interessant kunstenaar en de expositie roept zeker vragen op en vragen oproepen behoort in ieder geval tot het domein van de kunst.

Expositie: Alberto Frigo, the act of stowing, t/m 30 mei
Galerie: Dapiran, Springweg 59, 3511 VK  Utrecht

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.