Festival Tweetakt – fort Ruigenhoek – Beeldende Kunst

Ingang fort Ruigenhoek see

Het kunstenfestival Festival Tweetakt in Utrecht loopt van 29 maart t/m 16 juni 2019. De slogan is “Theater, muziek en beeldende kunst voor iedereen”. Wat betreft theater en muziek is het festival voorbij. Beeldende kunst is tot de einddatum nog te zien op zon- en feestdagen.

De locatie voor de kunst is fort Ruigenhoek dat net buiten Utrecht ligt. Het is een redelijk groot terrein, omringt door een gracht. Er staan diverse gebouwen en bunkers op. Kinderen kunnen losgaan op de skelterbaan. Park Katrol is een familiepark waar met recycle materiaal geklust kan worden. Op het middenplein is een terras met café/kantine. Tijdens openingsdagen worden er diverse neven activiteiten georganiseerd. Bekijk daarvoor de agenda van het festival (Zie link onderaan).

Park Katrol – KOPERGIETERY

Maar we komen natuurlijk voor de kunst. Een tiental kunstenaars is geselecteerd om in de gewelven van het fort een werk te maken. Die gewelven hebben een heel eigen, bijzondere sfeer. Hun functie was om beschutting te bieden tegen mogelijk oorlogsgeweld. Daardoor roept die bescherming gelijk ook het gevoel van dreiging op.

Het fort heeft zijn krijgstaak echter allang verloren. Het is nu een monument. Een stuk geschiedenis, dat menselijk vernuft en waardering verbeeld. Die status geeft ook ruimte om op een heel andere manier naar het fort te kijken.

De kunstenaars hebben heel verschillend werk gemaakt voor deze bijzondere locatie. Laura Jatkowski heeft zich heel sterk gericht op de sfeer in een gewelf en de functie/geschiedenis van het gebouw. Bram de Jonghe maakt handig gebruik van de kromming in het gewelf. Het Potdeksel Orgel van Karel van der Eijk zal op weinig plekken mooier klinken en CineChine van Mariska de Groot is een belevenis. Gelukkig is kunst wel kunst gebleven. Het is geen spektakel show geworden om de bezoeker maar te behagen. De organisatie en de kunstenaars hebben een goede balans gevonden tussen ernst en plezier. Dat maakt dat deze expositie ook voor ‘serieuze’ kunstliefhebbers een bezoek waard is.

Toegang tot het fort kost 8 euro (5 euro voor kinderen). De kunstwerken zijn dan gratis te bezoeken.

link
festival Tweetakt.nl.
Informatie over Beeldende Kunst op festival Tweetakt.

evenement: Tweetakt Festival (Beeldende kunst) – alle zon- en feestdagen t/m 16 juni – 11 tot 18 uur.
locatie: fort Ruigenhoek, Ruigenhoeksedijk 125, 3737 MR Groenekan.

Bram de Jonghe – The wind blows where it wants to
Robert Tjon A Meeuw
Laura Jatkowski – Canaries
Johan Rijpma – Sjen Sjen
Catinka Kersten – Daer hi vant den meesten stroom
Liesbeth Gritter – Betsie, Harm, Thijs, Floris & Hugo
(De drie video’s van Liesbeth Gritter (één werk) zijn verdeeld over drie locaties.
David Claerbout – The Pure Necessity
Robert Tjon A Meeuw
Karel van der Eijk – Het Potdeksel Orgel
Mariska de Groot – CineChine

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.