Riette Wanders – Full Color – Cinnnamon

De bescheiden solo expositie van Riette Wanders bij Cinnnamon in Rotterdam heet Full Color. Toch ben ik vooral gefascineerd door het diepe zwart in haar tekeningen.

Laat ik me op één werk concentreren, je ziet hem hierboven. Dat intense zwart dat zo manifest aanwezig is. Het heeft een beetje de uitdrukking van satijn en komt daardoor niet kil over. Je zou er zo even in willen gaan liggen om uit te rusten. Even verdwijnen in dat immense zwart.

Behalve het zwart zijn er die vormen. Ze lijken nog het meest op gevouwen papier. Sommige vouwen zijn scherp, anderen golven meer. De vouwen, of golven zo je wilt worden versterkt door een heel subtiele laag van grijstonen. Zoals je dat ook vaak ziet in een oude zwart-wit foto.

En dan die vlakverdeling, in 10 rechthoeken. Ze lijken allemaal even groot maar zijn het niet, of toch wel? En dan is alleen het vlak helemaal rechtsonder ook weer gedeeld, alsof elke regelmaat doorbroken moet worden. Die vlakverdeling geeft een soort ordening aan het werk. Het lijkt een gevecht aan te gaan met de ordening van de witte vormen. Of is het een dans, een duet?

Tot slot zijn er die (verf)uitlopers die je hier en daar ziet. Ze horen erbij, als krassen op een oude foto. Zo lijkt de kunstenaar moeiteloos te balanceren tussen branie en bescheidenheid, tussen brullen en fluisteren. Moeiteloos is echter schijn in het atelier.

Links.
Cinnnamon – Riette Wanders – Full Color.

expositie: Riette Wanders – Full Color, 23 maart t/m 4 mei 2019, vr 13-18 uur, za 13-17 uur.
locatie: galerie Cinnnamon, gouvernestraat 83a+c, 3014 pk Rotterdam.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.