Marieke Gelissen – A child in a cradle

Een galerie voor moderne kunst die vol staat met oud Hollandse traditie, dat zie je niet zo vaak. Toch is dat het geval in de galerie VanzijllLanghout in Amsterdam. Een grote mand van wilgentenen en teksten geweven op banden. Vroeger producten die de dragers waren van onze economie (bijna letterlijk) maar nu vooral folklore. Een stuk geschiedenis die Marieke Gelissen vanuit interesse en haar artistieke praktijk heeft gevisualiseerd.

Centraal in de kunstenaars praktijk van Marieke Gelissen staat de menselijke handeling. Vooral de eenvoudige, repetitieve handeling. En daarbij de beleving van die handeling. Het is een manier om de wereld te begrijpen via haar lichaam.

Een mooie herinnering heb ik aan de (volmaakt ronde) houten bal die ze heeft gemaakt uit een blok iepen hout. Het moet een enorm arbeidsintensief project geweest zijn om uit dat vierkante blok hout en ronde bal te beitelen.

In de galerie hangt een grote mand, die ze zelf geweven heeft met hulp van mandenmaker Barbara Mahler. Zo’n mand is het resultaat van geduldig repetitief handwerk. Er zijn er in het verleden ontelbare van gemaakt. In alle soorten en maten. Om er dan allerhande goederen in te vervoeren. Toch speelt de mand in de geschiedenisboeken geen rol. Wel is er het boek: Basketwork through the ages van H.H. Bobarts. Marieke vond het boek in het Nationaal Vlecht Museum. De vondst vormde een opmaat voor het ‘geweven gedicht’.

In dit werk vormen losse zinnen uit de vele legendes en verhalen in het boek tezamen een gedicht. De zinnen zijn natuurlijk gekozen door Marieke Gelissen. Die zinnen zijn vervolgens vastgelegd in banden. Gewoven door weefspecialist Marieke Kranenburg en haar team.

Zo kan het dus dat in een galerie voor moderne kunst, traditioneel vlechtwerk wordt getoond. Zonder de aard van de galerie geweld aan te doen. Marieke Gelissen neemt ons weer mee in een verrassende beschouwing op ons menselijke doen en laten.

expositie: A Child in a Cradle
data/tijden: 13 mei 2023 t/m 18 juni 2023, wo – zo 13 – 17 uur.
locatie: galerie van Zijll Langhout, Browersgracht 161, 1015 GG Amsterdam

Links
VZL – A Child in a Cradle
Instagrampost Kunstblijfteenraadsel met de bal.

Dronken man wordt afgevoerd in een mand…

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.