HISK – Open Studios 2023

Het HISK is sinds dit jaar niet meer gevestigd in Gent maar in Brussel. Al een aantal jaren is het terrein in Gent waar het HISK te vinden was in verbouwing. Dit jaar heeft de sloopkogel ook de ateliers en burelen van het gerespecteerd kunstinstituut te grazen genomen. En dat is jammer. Goed het instituut had niet een voorname huisvesting als vergelijkbare instituten in Nederland, zoals de Rijksacademie, de Jan van Eyck academie of de Ateliers. Een tweede en derde verdieping in een gebouw van de Leopold kazerne. Karakter had het wel.

Ook in Brussel is de huisvesting bescheiden met geïmproviseerde ateliers. Ergens op de bovenste etage van een gebouw. Terwijl ik er was tijdens de open dagen van 2023 vertelde een student dat de toekomst van het HISK aan een zijden draadje je hangt. En dat de kans reëel is dat het instituut wordt opgeheven. Ik was even perplex. Een van mijn favoriete kunstinstellingen zal binnenkort misschien waarschijnlijk worden opgeheven….

Het is natuurlijk vooral vervelend voor de Kunstwereld. Een heel mooi instituut minder. Ik weet natuurlijk niets van de overwegingen rond het besluit het HISK te stoppen maar geld zal een belangrijke reden zijn. Als er nu 1 F-35 minder wordt gekocht (80-100 mln $) dan kan het instituut weer jaren vooruit…

Hieronder een fotoverslag van de HISK Open Studio Dagen 2023. Laten we hopen dat ik volgend jaar (toch) weer een fotoverslag kan maken.

Deelnemende kunstenaars.
Fabiola Burgos (CL), Jim Campers (BE), Hamed Dehqan (IR), Maëlle Dufour (BE), Maud Gourdon (FR), Danielle Kaganov (IL/RU), Axel Korban (FR), Axelle Lenaerts (BE), Paola Siri Renard (FR), Jivan van der Ende (NL), Yue Yuan (CN).

De HISK open studio dagen zijn inmiddels voorbij.

(Klik op de afbeelding voor een groter formaat)

Danielle Kaganov
Maëlle Dufour
Paola Siri Renard
Maud Gourdon
Jivan van der Ende
Jim Campers
Yue Yuan
Fabiola Burgos Labra
Fabiola Burgos Labra

2 Comments

 1. Beste Paul,
  Veel dank voor je berichten. Ik lees ze met grote interesse.
  Hartelijks,
  Alexander Strengers

  1. Hallo Alexander,
   Dat hoor ik natuurlijk graag en het geeft me veel energie om met mijn blog door te gaan

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.