Bait / Beet – Ricardo van Eyk – Janine van Oene – Centraal Museum Utrecht

Je kunt je afvragen wat de magie is van een wasmachine. Een apparaat dat een onmisbaar onderdeel is van menig huishouden. Door het deurtje kun precies zien wat er met je was gebeurt, als je tenminste het geduld kunt opbrengen. Maar het mechaniek dat al die handelingen te weeg brengt is verborgen in de buik van het apparaat.

Bait / Beet is een gezamenlijke expositie van Janine van Oene en Ricardo van Eyk. Ricardo pleegt een interventie in de historische zaal waarbij de afwasmachine een centrale rol speelt. maar laat genoeg ruimte aan Janine om haar schilderijen tot hun recht te laten komen.

Expositeruimte 10 heeft glas in lood ramen en een houten constructie als plafond. Met respect voor deze historische context heeft Ricardo een bijzondere binnen wereld geschapen. Waar thuis het mechaniek van de wasmachine verborgen blijft lijkt Ricardo je mee te nemen in de spelonken van een verborgen wereld. Een metafoor voor de publieke ruimte waar de vrije geest van de mens voortdurend wordt gestuurd (of gedwarsboomd) door hekken, spijlen, afrasteringen, beplakte ruiten etc.

Het wasprogramma van Ricardo staat gelukkig regelmatig stil. Het zijn oases voor het werk van Janine. Haar schilderijen zijn een vertrekpunt en geen rustpunt. Zonder een stap te zetten wordt je meegenomen uit de realiteit van betutteling en bemoeienis naar een dromerige wereld waar een verschil tussen figuratie en abstractie niet lijkt te bestaan…

Links
Bait/Beet – Centraal museum Utrecht.
Over beide kunstenaars heb ik eerder op Kunstblijfteenraadsel gepubliceerd:
Ricardo van Eyk – Pilot – P/////AKT
Janine van Oene – galerie Gerhard Hofland

expositie: Bait/Beet, Ricardo van Eyk – Janine van Oene
data/tijd: 03 dec 2022 t/m 19 mrt 2023, di t/m zo 11 t/m 17 uur
Museum: Centraal Museum Utrecht, Agnietenstraat 1. 3512 XA Utrecht


Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.