Pope.L – Saamhorigheid – de Appel

Kunstinstelling de Appel is gevestigd in het voormalig Amsterdamse Calvijn Junior College. De leerlingen zijn allang vertrokken en het gebouw heeft sinds enige tijd de status van gemeentelijk monument. Het is gebouwd tussen 1966 en 1974 en geld als een van de belangrijkste gebouwen die architect Ben Ingwersen heeft ontworpen. Om het gebouw heen is alles gesloopt en op die plekken is fris ogende nieuwbouw verschenen. De creatie van Ingwersen staat nog in het oude en nu rommelige terrein en is omgeven door hekken. Naast de Appel is ook o.a. Broedplaats Lely in het monumentale pand gevestigd.

Ik ben naar de Appel getogen voor de video ‘Saamhorigheid‘ van de Amerikaanse kunstenaar Pope.L. Het is even zoeken in de rommelige omgeving. De film is echter te zien in de aula, die aan het hoofdgebouw vast zit en bereikbaar is via een aparte ingang.

De video vertoond een soort quiz of spelshow. Er zijn vier deelnemers en de winnaar krijgt een mooie prijs. Tot zover klopt het nog wel maar gedurende de show wordt alle logica getart of op de hak genomen.Thema’s waar Nederland al decennia mee worstelt komen daarbij aan bod: nationalisme, xenofobie, racisme, kolonialisme, imperialisme, seksisme, drugs(toerisme). Een heel rijtje. Absurdistisch, confronterend maar nergens het opgeheven vingertje. Lichtvoetig ook wel, al ga je nergens echt lachen.

Zou deze film of dit kunstwerk door een Nederlander gemaakt kunnen zijn? Eigenlijk denk ik, nee. Je bent dan toch te veel onderdeel van de dynamiek en het krachtenspel dat door al deze thema’s wordt veroorzaakt. Het is vrijwel onmogelijk om je daar los van te maken. De Amerikaanse kunstenaar heeft dat euvel niet. Het is wel zijn verdienste dat hij deze film of gefilmd TV-pel heel dichtbij weet te brengen. Het is een boeiend, heel Hollands werk geworden, met mildheid en zonder kritiek.

expositie: William Pope.L – Saamhorigheid
data/tijd: 17 dec 2022 t/m 19 feb 2023, w t/m zo 12 – 18 uur
locatie : de Appel, Schipluidenlaan 12, 1062 HE Amsterdam

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.