Ian Paul de Ruiter – Resonance – de Vishal – Haarlem

Van Isaac Newton is er het verhaal dat hij in een park naar een appelboom keek, een appel zag vallen en zichzelf vroeg waarom? Op zich al een moedige vraag. Hoeveel mensen voor hem hebben er appels op de grond zien liggen zonder die vraag te stellen? Voor Newton bleef het niet bij die vraag. Hij ontwikkelde (3) wetten die de basis zouden vormen voor de klassieke mechanica. Eeuwenlang baseerde wetenschappers hun onderzoeken op de wetten van Newton. Tot Einstein aan het begin van de vorige eeuw roet in het eten gooide.

Ian Paul de Ruiter deelt de verwondering van Newton over de (geofysische) verschijnselen van de natuur en ook bij Ian Paul de Ruiter blijft het niet bij verwondering alleen. Hij maakt geen wetten maar kunstobjecten. Hij gooit ook gelijk maar roet in het eten. De Vishal in Haarlem lijkt omgetoverd tot een zaal uit een natuurkundig museum. Er zijn echter geen globes, gravures of wetenschappelijke instrumenten. De kunstenaar heeft een eigen werkelijkheid geschapen die verwondering oproept met een glimlach.

De expositie Resonance is een expositie waar kunst, wetenschap en ´theater´ samensmelten tot een fris geheel en waar verwarring en verbazing strijden om de meeste aandacht…

Links
Resonance – de Vishal.
Website Ian Paul de Ruiter.

Eerdere verslagen van expositie in de Vishal:
Achtung! Spielplatz!
Regenerate #2 – Een vitale expositie – de Vishal – Haarlem

expositie: Resonance expositie Ian Paul de Ruiter (Vishal Kunstprijs 2022)
datum/tijd: 17 december 2022–15 januari 2023, di-za 11-17 uur, zo 13-17 uur
locatie: de Vishal Haarlem, Grote Markt 20, 2011 RD Haarlem

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.