Achtung! Spielplatz!

Jaren geleden bezocht ik een Artist Talk met Philippe van Snick. Van de kunstenaar was een solo expositie gaande in ‘de Hallen’ in Haarlem. Van het werk was ik onder de indruk. Tijdens de vragenronde merkte ik op dat er ‘humor’ in zijn werk zat. De aanwezige kunsthistoricus verschoot van kleur en gleed bijna van zijn stoel. “U bedoelt ‘lichtvoetigheid'” corrigeerde hij me. Als er geen mensen in de zaal waren geweest had hij me waarschijnlijk zonder pardon het museum uitgegooid.

Nu loop ik rond bij Achtung! Spielplatz! Als ik een werk zie van Ian de Ruiter kan ik een glimlach niet onderdrukken en ook om het werk van Robbert Weide kan ik lachen. Voor mij is er niets mis met het woord humor. Goede humor is een serieuze zaak. Het onttrekt zich aan voorspelbaarheid. In zijn zuivere vorm kwetst het niet maar biedt een kwinkslag op de soms benauwende werkelijkheid.

Maar kunst is toch altijd een reflectie op de werkelijkheid, op de wereld om ons heen? Vanuit die gedachte is Achtung! Spielplatz! een fraaie tentoonstelling. In zijn oorspronkelijke vorm waren de werken in een speeltuin gesitueerd. De grens tussen ernst en spielerei, tussen kunst en speeltuin zou dan ernstig vervagen.

Suzie van Staveren

Helaas is het zover niet gekomen. De Vishal in Haarlem is echter een laagdrempelige ruimte. Vanaf de Grote Markt loop je er zo even binnen. Vanaf de rumoerige buitenwereld sta je plotseling tussen de kunst. Werk van veelbelovende kunstenaars. Werk dat je serieus moet nemen maar elk met hun eigen knipoog naar de werkelijkheid.

Deelnemende kunstenaars.
Caz Egelie, Esther Brakenhof, Robbert Weide, Ian de Ruiter, Laura Malpique, Maarten Schuurman, Suzie van Staaveren, Wouter Klein Velderman, Cecilia Rebergen.

(Idee en ontwerp van de expositie zijn van Maarten Schuurman en Esther Brakenhof).

Links
De Vishal – Achtung! Spielplatz!

expositie: Achtung! Spielplatz!
datum/tijd: 3 juli t/m 2 augustus 2020, di t/m zo 11 – 17 uur.
locatie: Vishal, grote Markt Haarlem

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.