Guido van der Werve – Nummer 8

Deze video (Nummer 8) is momenteel te zien in het Frans Hals museum. Het maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Haarlemse Helden. Andere Meesters’. Het werk, met de neventitel “Everything is Going to be Alright”, zag ik jaren geleden voor het eerst in Toulouse in Frankrijk. Groot geprojecteerd op een wand. Heel mooi.

Als ik in het buitenland ben probeer ik altijd een regionaal of nationaal museum voor (moderne) kunst te bezoeken. Gewoon om te zien hoe we elders met kunst omgaan en welke kunstenaars er gewaardeerd worden. Je komt altijd nieuwe namen tegen.

Het is een beetje een schok als je dan een heel mooi werk van een Nederlandse kunstenaar ziet die je totaal niet kent. Dat overkwam me in het museum Les Abattoirs in Toulouse. Ademloos heb ik naar de film gekeken.

Wat maakt deze video zo bijzonder? Natuurlijk is er de absurditeit van het beeld. Een man die kalmpjes voor een ijsbreker uitloopt. Waarom? vraag je je af maar dat is een standaard reactie bij het aanschouwen van absurde dingen.

Misschien is de film zo goed door alles wat het niet is. Het is geen heldenepos, er wordt geen enorm menselijk lijden getoond, geen gevecht van mens tegen machine, geen strijd op leven en dood, geen oorlog. Dan zijn mijn ideeën even op. Ik zie de gelatenheid van de man en daardoor komt de mythe Sisyphos in me op.

De sluwe Sisyphos, de sterveling uit de Griekse mythologie, die voortdurend de confrontatie zocht met de goden. Uiteindelijk werd hij zwaar gestraft met totale nutteloosheid. Tot het einde der dagen moest hij een rotsblok een berg oprollen, bovengekomen het rotsblok loslaten en weer opnieuw beginnen…

Volgens Albert Camus vond Sisyphos uiteindelijk berusting in de absurditeit van zijn situatie en was hij een gelukkig mens. In de gelaten tred van de man voor de ijsbreker voel je de berusting, aanvaarding. Dezelfde aanvaarding die Sisyphos doorleefde. Een aanvaarding die in het menselijk leven besloten lijkt te zijn.

Je kunt Nummer 8 bekijken in het Frans Hals museum te Haarlem t/m 1 juli 2022 (in de expositie: Haarlemse Helden. Andere Meesters)

Links.
Haarlemse Helden. Andere Meesters.
Roofvogel – Guido van der Werve – Nummer acht.
Kunstblijfteenraadsel – Les Abattoirs – Toulouse.
Humanistisch Canon – De mythe van Sysyphus.

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.