Les Abattoirs – Toulouse

Ingang Les Abattoirs - Toulouse
Ingang Les Abattoirs – Toulouse

De hoge centrale ruimte met zijn bakstenen pilaren van het moderne kunstmuseum Les Abattoirs maakt indruk. Dan vraag ik me af of die hal gemaakt is als eerbetoon aan al die dieren die hier hun leven zouden laten om onze magen te vullen. Dat zal niet zo zijn geweest. Ik troost me daarom maar met de gedachte dat nu op het terrein hele andere voeding wordt geboden dan het aardse stillen van de honger.

Centrale Hal van Les Abattiors
Centrale Hal van Les Abattiors

Het voormalig slachthuis van Toulouse is gebouwd in 1827. Het industriële erfgoed was van een dusdanige bijzondere architectuur dat er een nieuwe bestemming voor gezocht werd. De transformatie was geen eenvoudige opgave. De oorspronkelijke gebouwen waren ernstig vervallen en twee fabriekshallen waren er later bijgebouwd. Voor de renovatie werd een aanbesteding uitgeschreven die gewonnen werd door de architecten Antoine Stinco and Remi Pappillault. Onder begeleiding van het duo werden het abattoir zo veel mogelijk naar de oude staat terug gebracht. Onderaan dit blog vindt je een link naar een video die de verbouwing in beeld brengt.

Les Abattoirs bevind zich op een groot terrein. In de vorm van een hoefijzer staan rond het hoofdgebouw bijgebouwen. Ze doen dienst als publieke galerie, administratie, restaurant, ateliers en een multimedia bibliotheek. In het centrale gebouw natuurlijk het museum. Rond de hal bevinden zich twee omlopen met zalen. Op de begane grond en eerste verdieping. Onder ongeveer de helft van de hal bevindt zich nog een verdieping. Alle ruimtes bij elkaar maakt het tot een middelgroot museum.

La realite n'existe pas - ALP Le Collectif - 2005
La realite n’existe pas – ALP Le Collectif – 2005

Als ik rond een uur of 2 het museum betreed is het er al aardig druk. Langzaam wordt het daarna drukker. Een breed publiek, zeker niet alleen de kunstliefhebber. Het zijn vooral Fransen. De toerist lijkt het museum, dat een aardig eind buiten het centrum van de stad ligt, niet te vinden. Er zijn 3 exposities gaande. Een ervan is een overzicht van de collectie van Daniel Cordier. De verzamelaar heeft ruimhartig een deel van zijn collectie geschonken aan het museum.

Ook het werk van Nederlandse kunstenaars is te zien. Bijvoorbeeld de video van Guido van der Werve: ‘Nummer Acht [Everything is going to be alright]’ uit 2007. Een korte film waarin een man op het bevroren water van een zee voor ijsbreker uitloopt.

Nummer Acht - Guido van de Werve - 2007
Nummer Acht – Guido van de Werve – 2007
Zaal van les Abattoirs
Zaal van les Abattoirs Op de voorgrond 2 anonieme werken uit Afrika

Je hoeft niet stel op sprong je koffers te pakken maar Les abattoirs is zeker een bezoek waard. Al was het om de combinatie van Industrieel erfgoed en moderne kunst. Toulouse is een mooie stad. Heel Frans maar niet zo toeristisch. In het centrum veel trendy winkels en eetgelegenheden. Er zijn een aantal galeries voor moderne kunst en niet commerciële kunstinstellingen. ‘s-middags zijn een aantal van die instellingen dicht maar daar staat tegenover de ze tot 19.00 / 19.30 open zijn.

Zie het als een idee voor een steden trip…

La Grande Parade - Ferdnand Leger - 1953
La Grande Parade – Ferdnand Leger – 1953

Links
Les Abattoirs – Toulouse – Frankrijk.
Video over de restauratie van Les Abattoirs.

Les Abattoirs is open van woendag t/m zondag van 12.00 – 18.00.
Er zijn de nodige extra openingstijden, zie daarvoor de website.
Adres: 76 allées Charles-de-Fitte, 31300 Toulouse

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.