Fata Morgana – Horizonverticaal

Wat beweegt een kunstenaar om met glas of acrylplaat 2-dimensionaal werk te maken? In HorizonVerticaal te Haarlem is er de expositie Fata Morgana. Je krijgt er geen eenduidig antwoord op de vraag, misschien zelfs wel helemaal niet. Wel laten drie kunstenaars zien dat werken met glas of acrylplaat een boeiende exercitie is.

Henri Wagner (FR) is de meest klassieke schilder van het drietal. Hij gebruikt het glas als canvas. Je kijkt door het glas tegen de achterkant van zijn abstracte ‘schilderijen’ aan. Al gebruikt hij de laatste tijd ook wel beide kanten van de plaat. Het werk heeft een krachtige eerlijkheid. Het glas is -natuurlijk- niet geprepareerd. Je kunt de lijst zien van eenvoudig hout. En de verflagen die zijn aangebracht. Het werk lijkt niets te verbergen te hebben, of juist wel?

Het glas dat Anneke Eussen gebruikt zou je ‘gepensioneerd’ kunnen noemen. Het heeft al een leven achter zich waarin het de mensheid heeft gediend. In het werk van Anneke wordt het glas vereeuwigd en krijgt het de waardering die het verdiend. In een werk gebruikt ze materiaal van glas in loodramen die ze heeft bemachtigd. Rechthoekige plaatjes in oude kleuren met barsten en bruine randen brengt ze samen in een verstilde maar wel inspirerende compositie.

De geometrische vormen van Geertje van de Kamp lijken gekooide tijgers. Gevangen in het platte vlak lijken ze steeds te willen uitbreken om hun ruimtelijke ambities waar te maken. Ze laat zich inspireren door origami. De Japanse vouwkunst waarbij je de meest schitterende en kleurrijke figuren en vormen kunt creëren van vellen papier.

Als fotograaf heb je wel een uitdaging om het prachtige werk goed vast te leggen. Al kun je accepteren dat weerspiegelingen onverbrekelijke verbonden zijn met werken van glas of acryl.

Links
Geertje van de Kamp – Singer Laren
10 jaar Horizonverticaal
Give or take – HorizonVerticaal

Expositie: Fata Morgana
Datum/tijd: 18.09 t/m 15.10.2022, vr/za 13:00 – 17:00 u
Locatie: Horizonverticaal, Magdalenahof 2a, 2011 LP Haarlem

Henir Wagner

Anneke Eussen

Geertje van de Kamp

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.