De 10de editie van Unseen bestaat uit 3 onderdelen. Het vorig jaar geïntroduceerde Unbound, de Boekenmarkt en natuurlijk de fair in de gashouder. Unbound is gesitueerd in het naast de gashouder gelegen transformatorhuis. Een gecureerde expositie met kunstwerken in grensgebied tussen fotografie en ander media. En de bookmarket die in een tent plaats vindt.


Als je Unbound binnen loopt denk je gelijk ‘wow’. Het is een expositie met de nodige lichteffecten en spektakel. Zo is er -midden in de ruimte- een grote hologram te zien van een vrouw die zich ontdoet van een laag gips. In een performance tijdens de opening werd het hologram live uitgevoerd. Een model voorzag zich eerst van een laag gips. Nadat het gips was gedroogd werd het langzaam afgepeld. Toch is het de curator van Unbound niet om het spektakel te doen. De getoonde werken hadden inhoud en een verhaal. Ook is het expressieve Unbound een fijne toevoeging aan de -onvermijdelijk- toch wat statische beurs.
In de Bookmarket toonden 61 uitgeverijen hun publicaties. Voor de echte liefhebber van fotoboeken een walhalla. Maar om hier inhoudelijk verslag van te doen was voor mij een onmogelijkheid.

Het gaat uiteindelijk toch om de fair natuurlijk. De ontwerpers van de beurs zijn heel listig te werk gegaan. In de relatief kleine ruimte hebben ze 70 galeries weten onder te brengen. Een goed prestatie want de fair maakte geen volgepropte indruk. De nodige doorzichten in het ontwerp dragen daaraan bij.
De selectie van 70 galeries toonden een interessante mix aan stijlen. De mogelijkheden van het medium fotografie wordt van vele kanten belicht. Natuurlijk kom je diverse grote namen tegen. Erwin Olaf, Melanie Bonajo, Paul Kooiker om er een paar te noemen. Ook de reizende ster Marwan Bassiouni ontbreekt niet.

Een fotografiebeurs heeft vanwege het medium een nog sterkere focus op het 2 dimensionale werk dan een kunstbeurs. Daar moet je even doorheen. Dan laat de beurs wel zien hoe veelzijdig fotografie kan zijn.
De beurs is tot en met zondag 18 sep 2022 te zien in de Westergasfabriek in Amsterdam. Hieronder een selectie van wat mij opviel.



