Selma Selman – I HAD TO LEAVE TO BE BACK HERE – Manifold Books

Selma Selman studeert momenteel aan de Rijksacademie te Amsterdam. Ze gebruikt graag afgedankte metalen voorwerpen om op te schilderen. Een voorbeeld is de hierboven met tekst beschilderde motorkap. Het is een interessante tekst. Ipv het nogal belerende ‘Geld maakt niet gelukkig’, laat deze tekst een heel andere visie zien op het hebben van genoeg geld. Het is dan ook dat deze beschilderde motorkappen wisselen voor mooie prijzen van eigenaar.

Schrijven over de waarde van een kunstwerk is een beetje not done. Geld hoort bij de handel in kunst. De kunstwereld beschouwt liever de artistieke en emotionele waarde van een kunstwerk. Voor de kunstpraktijk van Selma ligt dat genuanceerder. Ze groeide op in een Roma gezin. Haar moeder is op 13 jarige leeftijd uitgehuwelijkt. Het gezin kwam rond met de handel in oud ijzer. Het was -zacht gezegd- geen handel waar je rijk van werd. Tenminste niet als Roma. Het idee om op oude metalen voorwerpen te schilderen komt voort uit die armoede. Oude metalen voorwerpen transformeert ze tot kunstwerken die een veelvoud van de waarde hebben van het oorspronkelijke metaal.

In de expositie ‘I had to leave to be back here‘ bij Manifold books zijn diverse werken te zien met oud metaal als basis. Het is werk van een doeltreffende eenvoud. Een eenvoud die getuigd van lef en kunstenaarschap. Ook in andere werken is die eenvoud een bepalende factor. Zo is er een video waarin haar moeder pootje baad in de zee. Het is natuurlijk eenvoud met een verhaal… Voor Manifold Books bewerkte ze twee boeken, een traditie bij Manifold Books. In een van de boeken transformeert ze de inhoudsopgave van het boek tot een gedicht.

Het is de eerste solo expositie van de kunstenaar in Nederland. Zeker een bezoek waard. Selma Selman is een kunstenaar waar je meer van gaat horen. En als je dan weer thuis bent, ben je een mooie ervaring rijker…

Links
Theresa Hak Kyung Cha – Manifold Books
Natalia Papaeva – Ik ben – VHDG

exposiite: Selma Selman – I had to leave to be back here
Datum: 3 september t/m 8 oktober 2022, do & vr, 13 -17 uur (en op afspraak)
locatie: Manifold Books, Kraijenhoffstraat 34, 1018 RL Amsterdam (in the corridor between number 30 and 32)

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.