Theresa Hak Kyung Cha – Manifold Books

Dit is een fraai stukje concrete poëzie. Daar linksboven dat zouden Koreaanse tekens kunnen zijn maar verder zijn het sjabloonletters uit het Latijnse alfabet. Zorgvuldig geplaatst op een omzoomd stukje stof. De woorden Hand en Hearing die dezelfde H delen springen eruit. Dan dansen je ogen van letter naar letter, of van woord naar woord. Je vraagt je af waarom de kunstenaar juist deze woorden gekozen heeft en wat de reden van de verschillende groottes van letters is. Gaat het vooral om de compositie, de visuele kracht of is het ene woord belangrijker dan het andere?

Concrete poëzie is voor de kunstenaar een middel om het almachtige (geschreven) woord aan hun wil te onderwerpen. Dat moet zeker gegolden hebben voor de Koreaanse Theresa Hak Kyung Cha (1951 — 1982), van haar is het afgebeelde werk. Tot vier maal toe werd het gezin waarin ze verkeerde verdreven van hun woonplaats door oorlogen en bezettingen. In sommige landen mochten ze geen Koreaans spreken. De laatste verhuizing was naar de Verenigde Staten. Hier vond het gezin weer rust. Theresa was een intelligente en gedreven persoonlijkheid en sprak vloeiend Koreaans, Frans en Engels. Aan de University of Californië Berkeley ontwikkelde ze zich tot een multi-disciplinair kunstenaar met een sterke foucs op taal.

Manifold Books besteedt de komende tijd veel aandacht aan deze kunstenaar. De expositie is daar een belangrijk onderdeel van. Het ontwerp is van Unbidden Tongues (Isabelle Sully en Matt Hinkley) en werkt heel goed voor het werk van de kunstenaar. Diverse werken en aantekeningen zijn op doek afgedrukt. Deze doeken zijn de expositie. Het hierboven beschreven werk ‘untitled (Hand-hearing)’ in al zijn intimiteit en schoonheid te ervaren. Het is een respectvol eerbetoon aan een kunstenaar die veel te vroeg (door verkrachting en moord) het leven ontnomen is.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Naast de expositie organiseert Manifold Books ook een aantal lezingen (rond het boek Dictée) en filmvertoningen. Zie hiervoor de website van Manifold books.

Links
Manifold Books.

Michael Gibbs hield zich ook bezig met concrete Poëzie, over deze kunstenaar is op Kunstblijfteenraadsel ook geschreven:
Michael Gibbs – Let it keep secrets – Soledad Senlle.
Michael Gibbs – Let it keep secrets.

expositie: Theresa Hak Kyung Cha – Between the Teeth
Data/tijden: 28 november 2021 t/m 22 januari 2022, do-vr 13 – 17 uur.
locaite: Manifold Books, Kraijenhoffstraat 34, 1018 RL Amsterdam*.
* : Ingang is in klein steegje tussen nrs 30 en 32.

Deze stempel is ontworpen door Sully and Matt Hinkley speciaal voor deze expositie. Het is een verwijzing naar de stempel die Theresa maakte in 1979 voor de Stempelplaats in Amsterdam. Er zijn er 25 van en kosten 100 euro per stuk. De Koninklijke Fabrieken Posthumus B.V. hebben de stempel gemaakt maar brachten geen kosten in rekening. Het volledige bedrag van de stempel komt zo ten goede aan het expositieprogramma van Manifold Books.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.