Michael Gibbs – Let it keep secrets

Over de kunstenaar Michael Gibbs hoorde ik voor het eerst tijdens een open-atelier zondag van het WG-terrein een atelier complex in Amsterdam. Een atelier was ingericht met werk van de kunstenaar. Ik kreeg niet gelijk vat op zijn werk maar ik vond wat ik zag en hoorde wel zo interessant dat ik zijn naam niet vergeten ben. Het atelier was niet zonder reden ingericht. Deze week gaat er een Michael Gibbs festival van start in Amsterdam onder de naam ‘Let it keep secrets‘.

img_7915locatiewg-kunstenaarmichael-gibbs

Michael Gibbs is geen kunstenaar pur sang, of misschien juist wel. Zijn werkterrein was het gebied tussen kunst en literatuur. Om met Pauline Cornelisse te spreken: ‘Taal Was Zeg Maar Echt Zijn Ding’. Taal was niet zozeer een instrument maar zijn onderzoeksterrein. Hij wilde de werking van taal begrijpen. Hij onderzocht de taal met concrete – en visuele poëzie en performances. Ook op andere terreinen was hij heel actief.  Hij bracht in eigen beheer tijdschriften uit, gaf les en organiseerde tentoonstellingen. Ook was hij criticus en vertaalde teksten.

Michael Gibbs
Michael Gibbs © onbekend

Ik houd erg van dergelijke figuren. Ze zoeken geen roem, werken op de achtergrond,  bruisen van ideeën en inspireren anderen. Het zijn vaak mensen die verbinden. Kennis van hun levenswandel geeft een andere kijk op de kustwereld. Daarom is het goed dat aan Michael Gibbs aandacht wordt besteed.

Michael Gibbs
Michael Gibbs – Black Hole © onbekend

Als je interesse gewekt is dan is er de komende weken veel te zien. In het Stedelijk Museum Amsterdam, Gerrit Rietveld Academie, de Appel, het OBA en Soledad Senlle (hoofdexpositie) wordt met een boekpresentatie, exposities  lezingen en enkele performances aandacht aan deze kunstenaar besteed. In dit blog geen overzicht van alle exposities en activiteiten. Daarvoor vindt je een link onderaan dit blog. Wie weet kom ik op een van de evenementen tegen.

Links.
Programma festival ‘Michael Gibbs – Let it keep secrets‘.
Website Michael Gibbs.nl.
Soledad Senlle Art Foundation – Let it keep secrets.
De Appel Arts Centre – LocusSolus.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.