Michael Gibbs – Let it keep secrets – Soledad Senlle

Nini Glockner - Revisited Identities - 2016
Nini Glockner – Revisited Identities – 2016

Tijdens de performanceparty in WG Kunst op 11 november begint Nina Glockner haar performance (Revisited Identities) door alle objecten die gebruikt gaan worden te omlijnen met een krijtstift. Het blijft me bij. De performance die volgt is een wervelwind van handelingen losjes rond de thema’s taal, tekst en herhaling. Michael zou tevreden zijn geweest.

Maar waarom dat omlijnen. Zou het iets kunnen zeggen over de haat/liefde verhouding die Gibbs had met taal? Dat almachtige medium waarmee je miljoenen mensen kunt raken maar dat jou toch altijd de baas lijkt te zijn. Zonder taal is er niets, met taal benoem je dingen waarna ze zich toch weer aan je macht onttrekken. Zou hij daarom de taal als onderwerp hebben gekozen om kunst te maken en niet als middel? Het blijft gissen.

Michael Gibbs was een innemende en energieke persoonlijkheid maar op de kunstenaar is veel lastiger vat te krijgen. Hij koos voor de marge. De manier waarop hij de tijdschriften Kontext en Artzien uitgaf (gestencild in kleine oplages) is daar een voorbeeld van.  Zijn werk is echter even boeiend als ongrijpbaar. De verleiding bestaat om in zijn werk te duiken om de kunstenaar te begrijpen.

Michael Gibbs - the absent words
Michael Gibbs – the absent words

In de Soledad Senlle Art Foundation is de hoofdexpositie te zien van het Michael Gibbs festival dat nu plaats vind in Amsterdam. Het is een bescheiden maar zorgvuldig samengesteld overzicht van zijn vroege werk. Een goede gelegenheid om zijn werk te doorgronde maar misschien moet je beginnen met genieten. De lichtvoetigheid, zijn worsteling met taal, literatuur en boeken. Zijn artistieke gevecht met het alfabet of de manier waarop hij fotografie inzet. Het is van een bijzondere, weerloze schoonheid. Bijvoorbeeld het werk ‘cancelled letters’. Alle letters van het alfabet zijn doorgekrast. Het laat je sprakeloos…

Cancelled letters - Michael Gibbs - 1979
Cancelled letters – Michael Gibbs – 1979

In het de Appel Arts Centre is in de kelder een ruimte ingericht. Het zou de redactiekamer van de kunstenaar kunnen zijn geweest. Op een tafeltje een oude (werkende) Apple waarmee je zijn eerste internet activiteiten kun bekijken. Fotokopieën van de tijdschriften Kontext en Artzien hangen aan de muur. Vele voorbeelden van Concrete – en Visuele poëzie zijn zo te bekijken op de eenvoudige manier waarop ze werden uitgeven.  Van een aflevering van Artzien ligt een rij kopieen van losse pagina’s naast elkaar. Er is ook een lange nietmachine. Ik raap een exemplaar bij elkaar en tik er twee nieten door. Dan bedenk ik dat Michael Gibbs ook zo aan het werk geweest is om zijn tijdschriften te verspreiden…

de Appel - Michael Gibbs
de Appel – Michael Gibbs

Links
Website michaelgibbs.nl met informatie over Michael Gibbs en het Michael Gibbs festival
Review Let it keep Secrets Metropolis M.
Facebook pagina – Let it keep secrets.

Klein fotoverslag van de hoofd-exposistie:

Michael Gibbs - tree poem - 1968
tree poem – 1968
Michael Gibbs - spirit-you-all - 1976
spirit-you-all – 1976

img_8510

img_8512

Michael Gibbs hield zich ook bezig met stempelkunst. Deze doos met stempelkussen is te zien op de hoofdexpositie in de Soledad Senlle Art Foundation.

Michael Gibbs

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.