Radio Voicmail, verborgen zendtijd op een verlaten medium.

Krijgen jullie nog wel eens een voicemail? Ik eigenlijk niet meer. Al een tijd niet. En als ik ze krijg luister ik ze bijna nooit af. Nieuwe technieken hebben dit eens innovatieve medium overbodig gemaakt. Vloris Fisser was dat al opgevallen. Een reden voor hem om in 2012 ‘Radio Voicemail‘ op te zetten.

Het idee is eenvoudig. Door het nummer van Radio Voicemail te bellen (+31(0)619736048) kun je een geluidsopname horen die door een kunstenaar is gemaakt. Elke woensdag is er een nieuwe opname die dan een week te horen is. Per jaar krijgen zo’n 20 kunstenaars de gelegenheid een opname te maken en presenteren.

Het project wordt fysiek tastbaar gemaakt doordat diverse kleine kunstinstelling een gevelsteen van Radio Voicemail op de buitenmuur hebben hangen. In deze gevelstenen de lijst van kunstenaars die in het seizoen een bijdrage verzorgen. Een medewerker van het instituut slijpt elke week een naam door zodat de steen actueel blijft. De instellingen die meedoen zijn: W139 (Amsterdam), OT301 (Amsterdam), Worm (Rotterdam), de Fabriek (Eindhoven), Extrapool (Nijmegen). Financieel wordt het project ondersteund door de stad Rotterdam en het Mondriaanfonds.

steen_radio_voicemail

Elke uitzending wordt bewaard. Op passende wijze worden uitgaves verzorgd. De eerste 20 uitzendingen kunnen via een speciaal nummer beluisterd worden. Dat kan door een simkaart aan te schaffen met het nummer en genoeg beltegoed om alle utzendingen te beluisteren. Een nieuwe reeks uitzendingen zal worden uitgegeven onder een nieuw telefoonnummer. Op een plastic plaat zal het nummer staan met de nodige instructies.

Vloris Fisser heeft grote belangstelling voor hoe wij mensen onze aarde bestieren, vormgeven en met elkaar omgaan. Hij deed dan ook de opleiding Cultural Studies. Taal bood hem echter te weinig mogelijkheden om zichzelf uit te drukken, de kunst gaf meer ruimte en vrijheid. Het project Radio Voicemail is daar een mooi voorbeeld van. Voicemail is ingehaald door modernere technologieën. Voor Vloris is technologie het terrein van winnaars en verliezers. Hij vergelijkt technologische ontwikkelingen wel met sociale structuren die (ook) een cyclisch ritme kennen. Gebruiken verdwijnen en komen weer op een andere manier terug.

Kunstenaars worden voor het project geselecteerd op het werk dat ze maken. Het werk moet niet eenduidig zijn. Ervaring in het werken met geluid is niet nodig.

Judith Witteman heeft de geluidsopname gemaakt die live is gezet op dag dat dit blog is gepubliceerd. Hoe heeft ze het werk aan haar bijdrage ervaren?
Lopend door het trappenhuis van een eenvoudig toeristenhotel in Ljubljana bedacht Judith ‘Are you aware’. Veertien verdiepingen van eenvormigheid met toch kleine verschillen. Ze herhaalde de woorden steeds bij het op en neer gaan van de trappen, zodat ze een zin werden. Door de voortdurende herhaling bleven haar twee vragen bij. Ze vormen de basis voor haar bijdrage.
Radio Voicemail benadert ze als een antwoordapparaat waarop een bericht is achtergelaten dat gehoord mag worden.

Het nummer van Radio Voicemail bellen is wel een nostalgische ervaring. Wat ga je te horen krijgen? De openingszin is altijd hetzelfde, namelijk de titel van dit blog. Daarna volgt de geluidsopname. Een dankjewel sluit het geheel af. Het geluid heeft hetzelfde blikkerige, mechanische van de ouderwetse voicemail. Verwondering blijft achter als de verbinding verbroken is. Een artistieke ode aan een achterhaalde voorziening

Links en informatie.
telefoonnummer Radio Voicemail: 0619736048.

Radio Voicemail.

Website Vloris Fisser.

Judith Witteman heeft geen eigen website. Over haar werk zegt ze:
“Ik plaats mijn werk liefst onder de noemer ‘installatie’, omdat ik me inhoudelijk steeds verhoud tot ervaring van realiteit en bewustzijn zonder gebonden te zijn aan materiaal, werkwijze, vorm etc.”.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.