Vandaag lees ik in een Facebookbericht van kunstenaar Joyce Overheul dat de werken: Mannen op Voetstukken (wandkleden) zijn aangekocht door de Broere Charitable Foundation en in museum De Fundatie zullen blijven. Dat is goed nieuws. Op de eerst plaats voor de kunstenaar die een plek in de museale collecties verdient maar ook voor de kunstwereld waarin textiele kunst slechts een summiere rol heeft. Gefeliciteerd Joyce! Een mooie beloning voor je solo expositie Let’s get political in museum de Fundatie.
Textiel is een veelgebruikt materiaal in het werk van Joyce Overheul maar niet het enige. Ze kiest het materiaal of medium dat het beste past bij de kunst die ze wil maken. Zo maakte ze, nog voordat ze was afgestudeerd, Dr. Pill. Een enorme pil gemaakt van honderden andere pillen. Ze ontving die pillen na een online oproep om een pil uit je dagelijkse medicatie naar haar op te sturen, liefst met bijsluiter. De enorme pil en wand-hoge bijsluiter zijn te zien in een aparte zaal van de expositie.
Een ander werk is The Radium Portrait. Een portret van Grace Fryer. In het begin van de vorige eeuw was ze fabrieksarbeider in een horloge fabriek. Zij en haar collega’s werd gevraagd kwasten met radium verf met hun lippen puntig te maken, zodat ze sneller konden werken. De verwoestende gevolgen lieten niet lang op zich wachten. De vrouwen kregen last uitvallende tanden en kaken die verdwenen. Een groep arbeiders begon een rechtszaak tegen hun werkgever. Ze zijn de geschiedenis ingegaan als de Radium Girls.
En dan de kunstwerken die zijn aangekocht. (Manlijke) Filmsterren staand op krukjes om minstens net zo lang te zijn als een vrouwelijke filmster. Wat doet dat met je, als man, als je op zo’n krukje stapt vraag ik me af? Het met losse had gemaakte wandkleed maakt er een kolderiek geheel van. En misschien is dat nog wel het beste antwoord…
expositie: Joyce Overheul, Let’s get Political
Data/Tijden: 16 okt 2021 t/m 6 feb 2021, di t/m zo, 11 – 17 uur
Museum: de Fundatie,Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle.



