He saved the world from harmony – Simon Wald-Lasowski – 1646

Zorg. Of misschien beter, zorgvuldigheid. Dat is het eerste woord dat bij me opkomt als ik de solo expositie ‘He saved the world from harmony‘ van Simon Wald-Lasowski in 1646 binnen ga. De expositieruimte heeft de ordelijkheid van een operatiekamer. Door orde kan een chirurgisch team zijn werk doen om de patiënt te genezen. De orde van Simon Wald-Lasowski stelt de bezoeker in staat weer rust te vinden. Door de hectiek van de wereld te laten waar hij is, buiten. Binnen zijn alle overbodige prikkels weggepoetst of verwijderd. Een bescheiden aantal voorwerpen uit zijn enorme collectie is tentoongesteld

De kunstenaar verzamelt graag en veel. Echter geen voorwerpen die gemaakt zijn om de tijd te trotseren. Eerder het tegenovergestelde. Het zijn voorwerpen die passen in de vluchtige hectiek van de wereld buiten. Dingen die je spontaan koopt en even makkelijk weer wegdoet als je ze niet meer nodig hebt. Hier, binnen, pronken al die items, ontrokken aan hun kortstondige lot. Het schijnt dat we verzamelen om de pijn van onze sterfelijkheid te verzachten. De expositie lijkt die verzachting in zich te dragen. In de handen van de kunstenaar komen de voorwerpen tot leven. Ze lijken hetzelfde te willen als wij, niet vergeten te worden…

Twee werken wil ik uitlichten. Een vitrine vol zandlopers, hangend aan een muur. Sommige zandlopers staan netjes op de glazen platen, andere hangen aan die glazen platen. Dan, als je de verzameling zorgvuldig aan het besturen bent, begint het hele ding te draaien…. Heel rustig. Zo kunnen al die zandlopers doen waarvoor ze bestemt zijn, zand laten lopen. In de achterste zaal van 1646 wordt op bijna de volledige breedte van de wand een video getoond. Te zien is een wezen in ruimtepak met een enorme helm. Na een tijdje zie je alleen nog die helm, waarin ontelbare witte bolletjes heen en weer stuiteren. Het is tegelijk vermakelijk en dreigend. Is het een symbool voor het tumult van de wereld buiten? Of die in ons eigen hoofd? Of allebei?

Blijft er nog een vraag hangen. De expositie draagt de naam: ‘He saved the world from Harmony’. Een originele maar wel vreemde titel. Tenslotte is harmonie ook balsem voor de ziel. Waarom moet je daarvoor behoed worden?

Links
1646 – He saved the world from harmony.
Kunstblijfteenraadsel(Instagram) – Video mbt. He saved the world from Harmony.
It is very difficult to be an island of perfection in a sea of misery, but please do not doubt our sincerity – W139 – Simon Wald Lasowski.
Simon Wald-Lasowski – To glide in on a Shrimp Sandwich – TTHQ.
Kunstblijfteenraadsel (Instagram) – Grote veer van Simon Wald-Lasowski bij voormalig Tripolis gebouw.

expositie: Simon Wald-Lasowski – He saven the world from Harmony
Datum/tijd: 22 okt 2021 t/m 21 nov 21, do: 13-21 uur, vr-zo: 13-18 uur
Locatie: Experimentele kunstruimte 1646, Boekhorststraat 125, 2512 CN Den Haag

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.