Fotoboek Biophilia – Annegien van Doorn

Annegien van Doorn - Fotoboek Biophilia
Annegien van Doorn – Fotoboek Biophilia

Op het crowdfunding/financiering-platform Voordekunst heeft Annegien van Doorn het project ‘Fotoboek Biophilia gestart. Het boek vormt het sluitstuk van een lang lopend onderzoek naar de veelzijdige relatie tussen mens en natuur. En de vreemde kanten die die relatie soms heeft. Natuur verschaft rust, zelfs als die ‘natuur’ de vorm heeft van een fotoprint of groen plastic voorwerp.

Een project beginnen op Voordekunst vond ze lastig. Mensen om geld vragen is altijd een gevoelige kwestie. En wat gebeurt er als het niet lukt? Ze bedacht echter een aantal interessante tegenprestaties voor de donaties en zette door. Na twee weken is al de helft van het eindbedrag binnen.

Annegien maakt veel foto’s van situaties die ze tegenkomt en boeiend vindt. Dat doet ze al jaren. Het zijn alledaagse maar een beetje absurde momenten. Inmiddels heeft ze een flink archief. Bij het doorzoeken van die foto’s vallen haar dan patronen op. Een van die patronen is ‘nepnatuur’. Ons verlangen naar natuur is sterk, we omringen ons er graag mee, zelfs als die de vorm heeft van een fotoprint of groen voorwerp.

Het project Biophilia past goed in haar kunstenaarspraktijk. Ze heeft een scherp oog voor het ongewone in het alledaagse. Daarmee kan ze met een lichtvoetige ironie ons een spiegel voorhouden. Ik herinner me nog haar project ‘Costa Mediterranea’, over het leven aan boord van een cruiseschip. De cruisevaart is big business maar ze weet de absurdistische kantjes fraai onder de aandacht te brengen.

Annegien van Doorn is een multi-disciplinaire kunstenaar. Ze kiest de vorm die het beste past om haar ideeën en overwegingen te visualiseren. Voor Biophilia werd het een boek. Teksten zijn een onderdeel van het project. En een boek leent zich (natuurlijk) goed voor het combineren van tekst en beeld. Maar ook de speelsheid die ze in gedachte heeft komt goed tot zijn recht in een boek. Zo zit er ook een ‘brief van de natuur’ te vinden. Het blijft niet bij een boek alleen. Al duurt het nog even maar op Photo Breda 2022 gaat ze een installatie tonen met daarin foto’s uit het boek.

Het project spreekt me erg aan omdat het een tijd is waar we naar nieuwe wegen moeten zoek om zaken te realiseren. Het vinden van oplossingen is een oerkracht in de kunst. Annegien van Doorn laat zien dat het in de kunst niet alleen gaat om het beheersen van een materiaal of discipline. Het is vooral het vinden van een oplossing om een idee te visualiseren.

Zo je wil kun je het Project Biophilia tot 23 movember 2021 steunen met een donatie op Voordekunst.nl.

Links.
Fotoboek Biophilia – voordekunst.nl.
Annegien van Doorn – Costa Mediterranea.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.