Simon Wald-Lasowski – To glide in on a Shrimp Sandwich – TTHQ

De opening van “To glide in on a Shrimp Sandwich” een solo expositie met het werk van Simon Wald -Lasowski in TTHQ vond plaats tijdens Art Rotterdam. En dat was niet de enige. Art Rotterdam is de kunstbeurs van Nederland. En iedereen wil daar natuurlijk bijzijn. De beurs is uitgegroeid tot een flink spektakel.

Door Simon Wald-Lasowski verzameld curiosa in de etalage van TTHQ

Opvallend was dat in die hectiek van de Rotterdamse kunstdagen, de opening bij TTHQ een oase van rust was. Natuurlijk omdat de kunstenaar de rust zelve is maar ook omdat verzamelen het thema van de expositie is. En een verzameling heeft iets rustgevends.

Claes Oldenburg was behalve (pop-art) kunstenaar ook een fervent verzamelaar. Tijdens de Documenta 5 baarde hij veel opzien met zijn expositie ‘Manhattan mouse museum’. In dit ‘museum’ stelde hij een deel van zijn collectie ten toon. 2011 verschijnt de film “Manhattan Mouse Museum” van Tacita Dean waarin Oldenburg als verzamelaar centraal staat.

Wanneer Simon Wald-Lasowski stills van deze films ziet heeft hij sterk het gevoel dat het over hem gaat. Niet omdat hij zich graag wil associëren met de beroemde pop-art kunstenaar maar omdat hij zelf ook verzamelaar is. Nauwkeuriger, het verzamelen van curiosa vormt de kern van zijn kunstenaarspraktijk.

Hij besloot een eigen versie van de film te maken. Eigenlijk meer een creatieve invulling De kunstenaar had slechts enkele stills uit de film als uitgangspunt. De film is namelijk niet online beschikbaar en wordt zelden vertoont. Wel heeft hij begrepen dat de film uitermate traag verloopt.

Zo zien we in de film, die de naam ‘Dusting off / Shiny Nails’ heeft gekregen, Simon Wald Lasowski bezig met zijn eigen collectie van curiositeiten en prullaria. Hij bekijkt de pronkstukken liefdevol, stoft ze minutieus af en arrangeert ze zorgvuldig in een flinke kast.

Je hebt kunstverzamelaars, kunstenaars die verzamelen maat het verzamelen van curiosa en prullaria als vorm van kunst is wel bijzonder. De kunstenaar heeft wel de gave om uit die immense stroom aan goederen, de mooie dingen eruit te pikken. Zo kun je in een charmant, kunststof stoeltje plaats nemen om naar de video te kijken.

Er is nog iets anders. Simon Wald Lasowski vroeg af waarom hij nog nieuwe werk zou maken als er al zoveel geproduceerd wordt. Een heel nuchtere overweging. Vooral in een week waarin honderden kunstenaars, galeriehouders en kunstinstellingen schreeuwen om aandacht voor hun presentaties van nieuwe kunst.

Links.
In gesprek met Simon Wald-Lasowski – Mister Motley.

expositie: Simon Wald-Lasowski – To glide in on a Shrimp Sandwich.
data/tijden: 7 t/m 28 februari, do en vr – 15 tot 18 uur.
galerie: TTHQ, Gouvernestraat 234, 3014 PX Rotterdam.


Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.