museum Voorlinden toont Anselm Kiefer

Voor mij ligt een bejaard stel te zonnen. Midden in het museum. Maar ze zijn niet echt. Ik denk dat je wel weet waar ik naar kijk. Het is de hyperrealistische sculptuur van Ron Mueck in museum Voorlinden. Een blikvanger karakteristiek voor het museum. Er zijn ca. vijf van deze grote werken in de permanente opstelling. De kunst die getoond wordt in de (wisselende) exposities, komt in de ruime zalen goed tot zijn recht. De glaswanden laten het mooie landgoed binnen waarin het museum ligt. Het geeft het bekijken van de kunst een extra dimensie.

Wat opvalt is dat het aantal visueel aantrekkelijke kunstwerken hoog is. Bij mij begint dat ‘catchy’ na enige tijd tegen te staan. De oprichter van het museum vindt dat kunst moet schuren maar de getoonde kunst gaat er makkelijk in. Toch denk ik dat (moderne kunst) musea wel wat kunnen leren van hun collega in Wassenaar. Zorg dat een bezoek aan jouw museum een beleving is. Dat kan heel goed zonder je traditionele taken overboord te gooien.

Antonin Artaud Heliogabalus - Anselm Kiefer
Antonin Artaud Heliogabalus

Die Freimaurer - Anselm Kiefer
Die Freimaurer

Maar ik ben gekomen voor de expositie van Anselm Kiefer. Vijf werken uit de eigen collectie in een ruime zaal. Vijf werken (slechts). Voor iemand -als ik- die als snel last heeft van een overload aan informatie een aangenaam vooruitzicht. Het werk van de kunstenaar voelt zwaar en dramatisch. Toch als ik een tijd in de zaal rondloop krijgt het werk iets van sprookjes. Over die observatie moet ik nadenken. ‘Sprookjesachtig’ en het werk van Kiefer, dat schuurt. Toch blijft dat woord ‘sprookje’. Het werk van Kiefer is ook tijdloos en romantisch. En vertelt verhalen die steeds opnieuw verteld kunnen worden,

In de -gratis- meegegeven folder worden alle werken uitgelegd en in een (historische) context geplaatst. Er staat ook te lezen dat je in de werken kunt opgaan. Een advies dat waard is om op te volgen, want je wordt eigenlijk omringt door de kunstenaar. Het op het eerste oog rauwe werk is heel zorgvuldig en vooral weloverwogen gemaakt. Honderden tere herfstbladeren die naar beneden lijken te dwarrelen, boeken met loden pagina’s en vliegtuigen op een eenvoudig tafeltje van schragen, een enorme passer over een desolaat landschap. Dramatisch maar van een unieke schoonheid.

(Kanttekening is wel dat een werk achter glas (Karfunkelfee), aan de wand recht tegenover de ramen van de zaal door spiegelingen lastig te bekijken is.)

Dat Rosa Miel Apibus - Anselm Kiefer
Dat Rosa Miel Apibus (2009)

expositie: Anselm Kiefer
datum/tijden: t/m 15 april 2020, alle dagen: 11-17 uur.
locatie: museum Voorlinden, Buurtweg 90, 2244 AG Wassenaar.


Im herbst dreht sich die erde etwas schneller - Anselm Kiefer
Im herbst dreht sich die erde etwas schneller (2018)
Karfunkelfee - Anselm Kiefer
Karfunkelfee (2009)

3 Comments

  1. Mooi !
    Heb nu niks te melden alleen test of ik al kan reageren.
    Ja één tikfout: ergens staat “zorg dat jou museum”
    Gr. Arnoud

    1. Dank voor je reactie Arnoud. Je kunt reageren. Nu ik de reactie heb goedgekeurd wordt deze getoond. De taalfout heb ik aangepast.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.