Francis Alÿs – Childrens Games – Boek

Voor me ligt het boek Children’s Games van Francis Alÿs. uitgegeven door uitgeverij nai010. Het is sober maar stijlvol vormgegeven en bevat beeld registraties van zijn video’s van kinderen die spelletjes spelen. Het boek begint met een aantal teksten over de kunstenaar en zijn werk.

Francis Alÿs is een Belgisch kunstenaar die woont en werkt in Mexico Stad. In deze metropool ontstaat zijn interesse in de dynamiek tussen mensen in een stedelijke omgeving. Hij fotografeert en filmt straathandelaren, dagloners en zwervers, ook voert hij performances uit. Een performance die me bijblijft is dat de kunstenaar een enorm blok ijs door de straten voor zich uit duwt. Pas wanneer het ijsblok geheel verdwenen is -zo’n negen uur later- stopt de performance .

Gedurende de vele internationale reizen en kunstprojecten ontstaat een interesse in spelende kinderen. De spelletjes die ze gezamenlijk of alleen doen legt de kunstenaar vast op film. Het wordt de serie Children’s games. De eerste 18 zijn in dit boek opgenomen. Voor de kunstenaar zijn kinderen geen wezens die tot volwassenheid gekneed moeten worden. Het zijn mensen met een bijzondere dynamiek en ze hebben hun eigen regels in hoe ze met elkaar omgaan. Ook zijn ‘Children’s games’ voor de kunstenaar onderdeel van een soort stad die langzaam aan het verdwijnen is in dit globaliserende, digitale tijdperk.

Children’s Games is dus een boek met fotoregistraties van (korte) films. Is zo’n boek een waardevolle aanvulling op de films zelf? Het boek staat in de kast en is zo altijd voorhanden. Van de video’s staan er slechts enkele online. Voor de meer films zul je moeten wachten tot ze een keer vertoont worden*. In de video komt het enthousiasme, de gedrevenheid, samenwerking en tijdloosheid van het kinderspel dan weer veel intenser tot leven.

Een pagina met het spel hoop and stick

Er is echter nog een ander aspect. Het boek legt de controle bij de beschouwer. Een film of video heeft nogal een heftige impact op de kijker. Je wordt meegezogen en het eigen denken wordt naar de achtergrond gedrukt. Het boek laat je bladeren. Je kunt de tijd nemen om serie van beelden te bekijken. Zolang je wilt. Of vergelijken met andere series. Het op je in laten werken en je eigen fantasie toelaten. Het is een kwaliteit die je vooral vindt in een boek…

(*) In het Eye Film museum is t/m 8 maart 2020 een expositie te zien met de Children’s game films van Francis Alÿs .

Links.
nai010 : Francis Alÿs – Children’s games.
Drie films van Francis Alÿs op Vimeo:
Childrens game #16.
Childrens game #17.
Childrens game #18.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.