Give or take – HorizonVertikaal

Sol Lewit - DO IT YOURSELF box, 1993/2016
Sol Lewit – DO IT YOURSELF box, 1993/2016

“Dat kan ik ook” is het eerst wat je zult denken bij het zien van bovenstaande tekening. Dat klopt ook. Sterker nog, zelf maken is juist de bedoeling. Het werk is een onderdeel van de DOITYOURSELF box die in oplage is uitgebracht en waaraan drie kunstenaars hebben bijgedragen. Het is kunst in de vorm van handleidingen (voor een kunstwerk) die je zelf kunt uitvoeren. Het bovenstaande werk is bedacht door Sol Lewit (* zie handleiding).  Het is uitgevoerd door een van de kunstenaars van HorizonVertikaal, een artist-run projectspace in Haarlem. Als het per ongeluk met de oude kranten in de papierbak beland is dat helemaal niet erg. Dan maak je gewoon een nieuwe.

Handleidingen - DO IT YOURSELF box, 1993
3 Handleidingen – DO IT YOURSELF box, 1993 [Lawrence Weiner, Jessica Daimond, Sol Lewit]
Eén van die DOITYOURSELF boxen is gekocht door Frans Oomen. Een verzamelaar van multiples. Voor hem is het beeld belangrijker dan de uniciteit van een werk. En multiples zijn ook een stuk betaalbaarder, daar komt Frans eerlijk voor uit. Hij houdt van werk dat wringt en schuurt, dat je langzaam moet veroveren. Een fraaie foto of een prachtige ets zijn aan hem niet zo besteed. Voor de verzamelaar zijn multiples ook veel meer dan foto’s, zeefdrukken of etsen. In de expositie zijn bijvoorbeeld ook een stoel, een installatie en T-Shirts te bewonderen.

 

Voor een serie van vier exposities onder de noemer ‘Sporen’ mochten de kunstenaars van HorizonVertikaal vrijelijk kiezen uit de collectie multiples van de verzamelaar. Deze derde expositie met de titel ‘Give or take‘ heeft als thema sporen aanbrengen en uitwissen. Het thema wordt misschien het duidelijkst verbeeld door de DOITYOURSELF box. De drie-speciaal voor de expositie- aangebrachte werken zullen na de expositie weer verdwijnen.

Rob Pruitt - graffity chair - 2014
Rob Pruitt – graffity chair – 2014
Katharina Grosse - Untitled - 2013
Katharina Grosse – Untitled – 2013
Gordon Matta Clark, Office Baroque, 1977
Gordon Matta Clark, Office Baroque, Antwerpen 1977

Give or take is een kleine maar interessante expositie. Vind U de expositie, waarvan de werken bovendien nog schuren te klein voor een bezoek aan Haarlem. Dan kunt je overwegen je bezoek af te sluiten met een stadswandeling om uw zintuigen ouderwets te goed doen aan deze wonderschone stad. HorizonVertikaal, gelegen aan het Spaarne, is daarvoor een prima startpunt.

Links
Informatie over expositieserie Sporen bij HorizonVertikaal
Radical Collecting met werk uit de collectie van Frans Oomen vanaf 4 juni bij C&H artspace **

* Handleiding voor het werk van Sol Lewit uit de ‘DOITYOURSELFBOX’:
————————————————————————————————————————-
“1. Outlines of four geometric figures (square, triangle, circle, diamond). Each must be drawn  freehand (no ruler or compass), and right-handed people must use their left hand; left-handed people must use their right hand;ambidextrous people are not allowed.

2. Pencil on 12″ bij 10,5” (30.5 by 26.5 cm) paper
—————————————————————————————————————————–

** Galerie C&H Artpace zal vanaf 4 juni een selectie ‘radicale werken’ uit de collectie van Frans Oomen tonen. Frans Oomen is behalve verzamelaar ook uitgever van multiples. Voor deze expositie hebben drie kunstenaars een serie multiples gemaakt die in samenwerking met Frans Oomen worden uitgegeven (Marcel van den Berg, Erik de Bree and Wouter Klein Velderman). Ze zullen tijdens de expositie zijn te zien.

expositie: Give or Take (Sporen), (zo 14 – 18 uur, en op afspraak).
locatie: Horizonvertikaal, Houtmarkt 7, 2011 AL Haarlem.

Jan Hendrikse - Posterset - 1951
Jan Hendrikse – Posterset – 1951

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.