Oscar Abraham Pabón – gmvz

Op een muur van de galerie is met behulp van 8 rolmaten een geometrische figuur aangebracht. De rol-houders bungelen er gebroederlijk onderaan.  Welk figuur is eigenlijk niet belangrijk. Het is de bijna schokkende eenvoud die boeit. Een geniale zet die nog eindeloze mogelijkheden biedt.

Transportable Geometry, 2016
Transportable Geometry, 2016, eight tape measures

Het is een kenmerkend werk van Oscar Abraham Pabón  in zijn tweede solo expositie ‘Possibility and Repetition’  bij galerie Martin van Zomeren (gmvz). Als ik de ruimte verder inloop kan ik net een dunne draad ontwijken, die van het plafond naar beneden hangt.  De draad zit vast aan een naald die met zijn punt aan een magneetje kleeft. Het is fragiel en onopvallend. Een statement voor wie het wil zien alle anderen gaan er aan voorbij [Ceiling Sculpture (Hazenstraat 20)].

Zo ga je steeds een dialoog aan met de werken in de galerie. Op de vloer een compositie van versleten vinyl vloerbedekking, bedrukt met bijvoorbeeld een tegelmotief of houten-vloer-print. De uitsparing van een toiletpot is nog zichtbaar. Het is zo banaal dat je je zelfs een beetje ongemakkelijk voelt. In de hoek een werk van eierschalen in een eierdoos. Klaar om weggegooid te worden. Maar de kunstenaar greep in. Nu is het vereeuwigd.

Floor Sculpture, 2016
Floor Sculpture, 2016, vinyl flooring
Double Empty, 2016
Double Empty, 2016, ceramic, egg shells

De kunstenaar is niet iemand die veel voortborduurt op een thema. Hij bedenkt, de beschouwer mag voortborduren. In dat opzicht zou je hem een conceptueel kunstenaar kunnen noemen. Maar zijn concepten zijn geen vastomlijnde ideeën  Het zijn meer mogelijkheden tot ideeën. De materialen die hij gebruikt spelen doorgaans een ondergeschikte rol in oms leven maar in de kunstwerken krijgen ze ineens de hoofdrol. We kunnen er niet meer om heen.

Links:
Informatie over ‘Possibility and Repetition‘ and van GMVZ.
Verslag van atelier bezoek aan Oscar Abraham Pabón van 2013 in Tubelight.
Website van de kunstenaar.

expositie: Posibility and Repitition – Oscar Abraham Pabón; (wed-sat: 13.00-18.00)
locatie: galerie GMVZ, Hazenstraat 20 1016 SP Amsterdam.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.