Remy Jungerman – C&H Artspace

Moet kunst worden uitgelegd of moet je de kunst zelf laten spreken? Bij het werk van Remy Jungerman is die vraag best lastig. Zijn geometrische abstracties boeien gelijk. Er komen  associaties met Mondriaan naar boven. Maar met alleen vergelijken met deze kunstenaar doe je het werk te kort. Het werk van Jungerman zit vol speelse onregelmatigheden die het duidelijk onderscheiden van de ernstige werken van deze Hollandse meester. Het zijn echter niet zomaar onregelmatigheden. Er is meer aan de hand, alsof de geometrische abstractie slechts een laag is die toegang geeft tot een heel andere wereld.

Pimba Futanaa, Pimba Dangogo, Pimba Kampu - Remy Jungerman - 2016
Pimba Futanaa, Pimba Dangogo, Pimba Kampu – katoen/textiel, acrylverf en Kaolin – Remy Jungerman – 2016

Remy is geboren in Suriname (1959) en volgde de kunstacademie in Paramaribo. Lam De Wolf vertegenwoordiger van de Rietveld Academie zag zijn talent en nodigde hem uit om aan de Amsterdamse academie te komen studeren (1989 – 1993). De studie financierde hij met de verkoop van zijn schilderijen. Een groepstentoonstelling in het Stedelijk in 1996 ‘Twintig jaar beeldende kunst in Suriname’ bracht zijn carrière in een stroom versnelling. Rudi Fuchs bracht een atelier bezoek en het Stedelijk kocht werk van hem aan.

In 2005 overleed zijn vader. Hij ging noodgedwongen terug naar Suriname. Hij raakte geïnteresseerd in de rijkdom van zijn Afrikaans/Surinaamse achtergrond en de uitingen daarvan. Zoals de geometrische vormen die o.a. te zien zijn in textieldesigns die worden gebuikt in Winti rituelen. Hij keerde daarna diverse malen terug naar zijn geboorteland om de Wintireligie en de cultuur van de Marrons te bestuderen. Ook onderzocht hij de overeenkomsten tussen de geometrische vormen van de Winticultuur en die van de abstracte kunst van het Westen. Het resulteerde in de expositie ‘Crossing the water’ in het Gemeentemuseum in Den Haag in 2015.

Nkisi Peni - Remy Jungerman - 2016
Nkisi Peni – katoen/textiel, acrylverf en Kaolin – Remy Jungerman – 2016
Pimba Alada - Remy Jungerman - 2016
Pimba Alada – katoen/textiel en Kaolin – Remy Jungerman – 2016

Het onderzoek zet zich voort in de expositie ‘FESITEN – first time’ die t/m 28 mei in C&H Artpspace te zien is. Zijn werk is versoberd vergeleken met het werk in het Gemeentemuseum.  Schilderijen en wandsculpturen vormen de basis. Uitgangspunt zijn de (geometrische) textieldesigns die  voorzien worden van kaolien klei.  De klei wordt vervolgens ingekrast en verwijderd om de design van de ondergrond te versterken.

De werken in deze expositie geven je in eerste instantie de beleving die past bij geometrische abstractie maar de roots van de kunstenaar brengen je in verwarring en laten je op een nieuwe manier naar deze kunstvorm kijken. Laat je verassen en probeer niet alles te begrijpen…

Horizontal Obeah Langu - Remy Jungerman - 2016
Horizontal Obeah Langu – katoen/textiel, acrylverf en Kaolin – Remy Jungerman – 2016

Links.
Informatie van C&H Artspace  over ‘FESITEN – first time’.
Interview met Remy Jungerman door Hilde van Canneyt.
Gemeentemuseum Den Haag expositie ‘Crossing the water’ van Remy Jungerman.
Video van Remy Jungerman na.v.de expositie Crossing the water.

expositie: FESITEN – First time t/m 28 mei (w0-za, 12-18 uur).
locatie: C&H Artspace, 2de Kostverlorenkade 50, 1053 SB Amsterdam.

 

 

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.